Randers By

Patientkøkkenet på Regionshospitalet nomineret til eftertragtet pris

Regions Hospitalet i Randers er nomineret til flot pris for deres økologiske køkken. Arkivfoto

Otte offentlige køkkener i Danmark er blevet nomineret til De Økologiske Køkkenroser, her i blandt patientkøkkenet og kantinen på Regionshospitalet i Randers. Køkkenerne der kæmper om den eftertragtede pris har gjort en særlig indsats for økologien, som både kan smages og opleves i måltdet.

Køkkenerne bliver ikke kun bedømt på hvorvidt de benytter økologiske råvarer, men også deres fokus på sæsonvarer, tilberedning og faglig stolthed. Kandidaterne bliver dermed sagt bedømt efter hvor stærk deres økologiprofil er.

Økologien vinder frem

– Det er en stor sejr, at blive nomineret til prisen, for der har været benhård konkurrence om pladserne. Vi har et meget stærkt felt i år med virkelig dygtige køkkener, siger Michael Allerup, jurymedlem og næstformand i Kost & Ernæringsforbundet.

Køkkenet behøver ikke en hverken guld, sølv eller bronzemedalje i økologi, for juryen ligger vægt på både interessen for økologi, men også processen og indsatsen for at få økologien indført. Desuden bedømmes måltidsoplevelsen af juryen.

– De offentlige køkkener er inde i en flot, økologisk udvikling. Økologien har bidt sig fast, og der er stor lyst og glæde ved alt dét, økologien bringer med sig. Med økologien kommer ikke kun bevidsthed om råvarernes oprindelse, men også om håndværket. Og om vigtigheden i også at efterspørge lokale og danske råvarer, siger Michael Allerup.

De nominerede køkkener

Der er nomineret to køkkener i hver af de fire kategorier:

Centrale- og hospitalskøkkener:

  • Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers
  • Køkkenet i DeVika, Nexø Bornholm

Daginstitutioner, mad til børn og unge:

  • Connie Wipplinger, Madhuset Ørestad skole/kantine, København S
  • Marie Renvald, Børnehuset Skjoldungerne, Lejre

Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:

  • Køkkenet, Plejecenter Solterrasserne, Valby
  • Køkkenerne, Vores køkken i Skanderborg kommune

Sociale institutioner og levebo-miljøer:

  • Ann-Mari Matzen, Margueritten, Snekkersten
  • Køkkenet, Blindecenter Bredegaard, Fredensborg

Afgørelsens time

Juryen besøger i maj alle de nominerede køkkener, hvor de skal vise, hvordan de arbejder med økologi og fortælle, hvad de ser af barrierer og muligheder. Desuden bliver brugerne spurgt om deres oplevelser og maden skal selvfølgelig også prøvesmages. Vinderen i hver kategori bliver præsenteret på den store branchedag ”Fødevaredagen”, der afholdes 26. september på Hindsgavl Slot på Fyn.

Kommentarer