Randers By

Pas på med at fodre fuglene: Rotter strømmer til i flokkevis

Vær ekstra opmærksom på fodring af fugle, for pludselig kan du få besøg af skadedyr. Arkivfoto.

Nu er vinteren snart på vej. Lysten til at fodre og hjælpe fuglene igennem vinterens kolde dage stiger. Mange østjyder køber fuglefrø og mejsebolde med fedt og korn til de små fjerklædte dyr, men fodret har risiko for at havne hos en af de mest hadede skadedyr.

Sandynligheden for at rotterne kommer på besøg, er betydeligt stor, lyder det fra naturvejleder.
– Rotter på foderbrættet om vinteren er typisk, og pludselig formerer de sig på fuld skrald, siger Morten D. D. Hansen, naturvejleder.

– Jeg fodrer selv fugle i stor stil, men især hvis du bor i byerne, skal du tænke over, hvordan du gør det. Hvis det kun er sådan lidt on og off, at der er foder at hente, så opdager fuglene det ikke altid. Og så kommer rotterne, siger Morten D. D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

– Rotter på foderbrættet om vinteren er typisk, og pludselig formerer de sig på fuld skrald, fortsætter han.

Fodr regelmæssigt

Mortens bedste råd er derfor, at man bør fodre fuglene regelmæssigt, såfremt man ikke ønsker sig ubudne gæster i form af rotterne. Man skal ikke nøjes med at smide lidt ud engang imellem.

Randers har været hårdt ramt af rotter tidligere på året. Hele 800 anmeldelser blev modtaget af kommunen i starten af 2018. Der var altså tale om et massigt fund af de lodne skadedyr rundt omkring i Randers kommune.

Men den ekstremt tørre sommer har altså betyder, at mange af rotterne er døde af tørst.

– Derfor har vi set et fald i antallet af anmeldelser på nuværende tidspunkt, men flere af dem vi får skyldes fuglefodring, siger specialist i rottebekæmpelse hos Randers Kommune, Bettina Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kravler op i træerne

Bettina mener, at boligejerne altså selv kan være skyld i problemerne, når der smides foder ud til høns, kaniner eller havens vilde fugle.

– De her mejsekugler med fedt og korn er guf for rotterne. Vi har set, at de ligefrem kravler op i træerne for at sætte tænderne i dem, siger Bettina Larsen, specialist i rottebekæmpelse.

Særligt Kristrup og Romalt er stadig udsat for mange rottetilfælde, specielt hvor nedstyrtningen af gamle private kloakker findes.

 

Tegn på rotter

  • Hvis man har rotter, er man sjældent i tvivl om det, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.
  • Udover lugten, så efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka 6 millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Kommentarer