Debat og politik

Opråb fra Randersslagter: Vi kan ikke skaffe nok lærlinge

Mens mange i Randers sætter pris på kvalitetskød, er der færre og færre unge, der har lyst til at føre slagterkniven. Det kan mærkes hos den lokale slagtermester

Færre og færre unge tager en uddannelse som slagter, og det kan mærkes hos de lokale slagtere. Hos Slagter Lind i Randers efterlyser man større fokus på slagterfaget allerede i folkeskolen.

Danmark er et af verdens mest kødspisende lande, og den gennemsnitlige dansker bruger knap 8000 kroner på kød og pålæg årligt. Men mens mange sætter pris på koteletter, kamsteg og kartoffelspegepølse i god kvalitet, er der færre og færre, der har lyst til at føre slagterkniven.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Fra 2015 til 2017 er antallet af elever på slagteruddannelsen faldet med knap 10 procent.

Det kan mærkes hos de lokale slagtere. En af dem er Henrik Lind Rasmussen, der er slagtermester hos Slagter Lind i Randers. Han fortæller, at interessen hos de unge er dalende, og derfor er der virkelig rift om de få lærlinge, der er i Randersområdet.

Et fag med mange fordele
Ifølge Danske Slagtermestre er lærlingetørken i Randers symptom på et mere generelt problem.

— Alt for få unge vil tage en erhvervsuddannelse. Vi kommer til at mangle arbejdskraft på sigt, og det kan blandt andet få betydning for, hvor mange slagterbutikker der findes om bare ti år, mener Ulrik Olesen, der er marketingchef hos Danske Slagtermestre.

Både han og den lokale slagtermester mener ellers, at der er masser af fordele ved at blive slagter.

— Det er jo et håndværk, hvor du virkelig kan specialisere og dygtiggøre dig. Du får en masse viden og færdigheder, som du kan bruge med det samme uden at skulle igennem fire år på en skolebænk. Og så er der gode arbejdstider og meget gode jobmuligheder, fastslår Ulrik Olesen.

Start i Folkeskolen
Begge fagfolk er dog enige i, at det ikke er nok at servere fordelene for de unge og så håbe på, at de vælger slagterprofessionen.

Ifølge Henrik Lind Rasmussen kan en løsning være at tage fat i de unge allerede i folkeskolealderen, så de kan se, hvordan hverdagen som slagter er. Det er ikke nok, at de læser om uddannelsen, for han mener, er det afgørende, at de møder den passionerede slagter og selv oplever det værdifulde i jobbet.

Er man interesseret i at vide mere om slagteruddannelsen og jobbet som slagter, kan man læse mere på Danske Slagtermestres hjemmeside.

Kommentarer