Randers By

Opbakning fra byrådet til kæmpe Nelson Mandela-museum i Randers

Byrådet i Randers bakker op om et forprojekt, der i 2018 skal afklare, om det er realistisk at bygge et kæmpe Nelson Mandela-museum i Randers. Arkivfoto

På mødet den 18. december 2017 har Randers Byråd bevilget en halv million kroner til et forprojekt, der i løbet af det næste år skal afklare, om det er realistisk at bygge et kæmpe Nelson Mandela-museum i Randers. Museet vil blive det eneste af sin art uden for Sydafrika.

Et kæmpe museum, der skal formidle historien om Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela, apartheid og analfabetisme, kommer måske til at ligge i Randers. Fonden Long Walk to Freedom, som Nelson Mandelas familie står bag, ønsker at etablere museet i Randers, og planerne bliver nu bakket op af Randers Byråd.

Pengene er givet under forudsætning af, at projektet bliver støttet med et tilsvarende beløb fra det lokale erhvervsliv og, at der ikke sideløbende bliver arbejdet med andre mulige placeringer af museet.

Eneste Mandela-museum uden for Sydafrika

Museet vil få navnet “Nelson Mandela Museum and Education House on Apartheid”, og det vil blive det eneste af sin art uden for Sydafrika.

Fonden Long Walk to Freedom forventer, at de samlede etableringsomkostninger vil være på op mod en halv milliard kroner, og da fonden er en 100 procent godgørende fond, vil al finansiering skulle ske fra fonde og investorer.

Mandela-fond har tilknytning til Randers

Randers Kommune har været i dialog med Long Walk to Freedom om at etablere museet i Randers siden sommeren 2016. At fonden valgte at kontakte lige netop Randers skyldes dels, at den administrerende direktør for fonden i Europa er fra Randers, ligesom fonden samarbejder tæt med en lokal grafisk virksomhed om trykning af materialer.

Fonden har allerede været på besøg i Randers, og der er her lavet en forhåndsaftale om, at Randers Kommune under forprojektet styrer processen og får den formelle projektledelse.

Kommentarer