Samfund

Op på jernhesten: SOSU-hjælpere i Langå cykler i alt slags vejr

De tre cyklende SOSU-hjælpere fra Plejecenter Kildevang i Langå. Fra venstre: Birthe Kristensen, Anette Nielsen og Ulla Nørskov Hansen. Foto: Randers Kommune

For tre cyklende SOSU-hjælpere på Kildevang i Langå, findes der ingen undskyldninger for en dag uden fødderne på pedalerne. De har cyklet næsten hver dag i over 20 år, nu kan de ikke længere undvære det; de bliver friske af motionen og får styr på tankerne.

Isglatte veje, en efterårsstorm eller den varmeste sommersol. End ikke det værste vejr får de tre cyklende SOSU-hjælpere fra Randers Kommunes plejecenter Kildevang i Langå ned fra deres tohjulede transportmiddel. De ældre skal jo passes, og de tre kan efter mere end 20 år med frisk luft ikke undvære at få ‘klaret hovedet’, som de siger.

– Jeg får mange korte cykelture i løbet af dagen, det er enormt dejligt. Jeg føler, jeg får klaret hovedet, hver gang jeg cykler en tur. Cykelturen hjælper mig til at omstille mig og gøre mig klar på min næste borger, den omstilling tror jeg også mange vil kunne mærke, hvis de skifter bilen ud med cyklen, når de skal transportere sig til deres kontorarbejde, siger Anette Nielsen, der er en af de tre cyklende SOSU-hjælpere.

Det bliver til cirka seks kilometers cykling rundt i Langå om dagen for de tre SOSU-hjælpere, hvilket er nok til at opfylde anbefalingerne til den daglige mængde fysiske aktivitet ifølge Cyklistforbundet.

På med regntøjet

SOSU-hjælperne har bemærket, at vinteren normalt ikke er så kold, som den førhen har været, så derfor er regnen den værste udfordring for dem, der ikke har tag over hovedet, når de transporterer sig.

Men der er råd:

– De største udfordringer, vi har, er når det regner. Jeg vil helst ikke møde ind på arbejde i vådt tøj, så vi sørger altid for at have skiftetøj klar eller et godt sæt regntøj. Frostvejr kan klares med et varmt inderste lag, såsom lange underbukser, siger SOSU-hjælper Birthe Kristensen, som sammen med sine to kolleger peger på, at det vigtigste i det kolde vejr er netop et varmt og tætsiddende inderste lag.

De har i alt otte cykler til rådighed på Kildevang, og det er skiftende hvor meget, de bliver brugt. Der er ikke ret mange, som når Anette, Birthe og Ulla i antallet af cykeldage; de tre gør dog deres til at lokke flere kolleger på cyklen.

– Selvom det ikke er alle på Kildevang, der er lige så tosset med cykelturene, som vi tre er, så tror jeg godt, vi kunne lokke nogle af de unge med på cyklen i en uge som Vintercyklingsugen, siger Birthe og opfordrer alle, der har mulighed for at skifte cyklen ud med bilen, til at prøve det.

Har du mod på at prøve kræfter med eksempelvis cykling til arbejde, så er det måske en god anledning at samle et hold af kolleger og deltage i Cyklistforbundets kampagne Vintercyklingsugen i uge 47. Det er gratis at deltage, og man kan vinde cykeludstyr, cykler, citygavekort og biografbilletter.

Læs mere på www.vcta.dk

SOSU-hjælpernes tips til vintercykling

  • På med cykelhjelmen
  • Tøj der passer til vejret
  • Skiunderbukser er gode i frostvejr
  • Husk lys på cyklen
  • Varme handsker og en tynd hue
  • Reflekser for ekstra synlighed

 

Kommentarer