Erhverv

Ny pulje på 20 mio. kroner på vej til fyrede piloter

Piloter der siden den 11. marts 2020 har mistet deres job efter udbruddet af corona, får nu støtte til bl.a. fornyelsen af deres flyvelicens.

Luftfartsbranchen har været hårdt ramt under corona-krisen. Med en ny pulje kan fyrede piloter under pandemien få dækket udgifter til fornyelse af deres flyvelicens. Det gælder også nyuddannede og dem, der har taget job i en anden branche i mellemtiden.

Med aftalen om udvidelse af hjælpepakker blev regeringen og et bredt flertal i Folketinget enige om at etablere en pulje på 20 mio. kroner målrettet piloter og flyveledere, der har mistet deres arbejde på grund af covid-19. Piloterne står med valget om at miste retten til at flyve eller betale af egen lomme for at komme til de årlige, obligatoriske tjek. Disse tjek koster for de fleste piloter 10-12.000 kroner.

– Luftfarten er et af de erhverv, som er blevet ramt allerhårdest af coronakrisen. Vi vil med puljen gerne hjælpe de danske piloter og flyveledere til at stå forrest i køen, når luftfarten kommer på vingerne igen. De skal have papirerne i orden, og det vil vi gerne hjælpe med, siger beskæftigelses- og ligestillingsminister, Peter Hummelgaard.

Det er Flyvebranchens Personale Union (FPU), der er udpeget til at administrere puljen, da de med deres store branchekendskab kan være med til at sikre, at flest muligt får gavn af pengene. Puljen er målrettet kommercielle piloter, flyveledere og flyveinformationsoperatører, der har mistet deres arbejde siden 11. marts 2020. Det er også muligt at søge støtte, selvom man har fundet alternativ beskæftigelse i mellemtiden, eller hvis man er nyuddannet. Endelig kan de piloter, som har været nødt til at forny deres certifikat i 2020, også få støtte til dokumenterede udgifter.

– Det er vigtigt for mig, at vi ikke straffer de piloter, som har taget arbejde som f.eks. corona-podere eller chauffører, mens de venter på bedre tider. Derfor har vi valgt, at piloter, der har fundet andet arbejde, også kan få støtte – ligesom også de nyuddannede kan søge, siger Peter Hummelgaard.

Formand i FPU, Thilde Waast ser positivt på den nye aftale:

– Vi sætter stor pris på, at aftalen er faldet på plads. Cirka 1000 piloter i Danmark har fået stjålet den livsdrøm, de har betalt og kæmpet for. Det er unge piloter med stor uddannelsesgæld, og det er familieforsørgere, som nu blandt andet bidrager i epidemibekæmpelsen. Denne støtte giver lidt ro på, og kan bidrage til, at danske piloter står parat og flyveklar, når situationen forhåbentligt snart ændrer sig.

Det forventes, at man kan søge del i puljen i løbet af januar 2021.

Kommentarer