Assentoft

Ny kampagne skal gøre cykelturen sikrere i Randers

Cyklister er særligt udsatte i vejkryds, hvor to ud af tre alvorlige cyklistulykker sker. Derfor deltager Randers Kommune i den landsdækkende kampagne “Brug 2 sek. mere ” i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.

Hvert forår er der tusindvis af danskere, der igen finder cyklen frem og bruger den, når de skal på arbejde eller motionere. Det er en aktuel anledning til at minde cyklister om at orientere sig grundigt og samtidig huske bilisterne på, at der kommer flere cyklende ud i trafikken.

Det er særligt, hvor cyklisternes og bilisternes veje krydser hinanden, at der er risiko for, at de støder sammen. Kryds er nemlig det sted i trafikken, hvor cyklister har størst risiko for at komme alvorligt til skade. Faktisk blev hele 81 cyklister dræbt og 1.744 alvorligt kvæstet fra 2012 til 2016, men tallet er sandsynligvis meget større, da der er et stort antal cyklistulykker, som ikke bliver anmeldt til politiet.

De anmeldte sager alene svarer til, at to ud af tre alvorlige cyklistulykker netop sker, hvor vejene går på tværs af hinanden. Det er alt for mange, og imens andre ulykkestyper i trafikken falder, er antallet af cyklistulykker i kryds ikke reduceret.

Derfor deltager Randers Kommune nu i den nye landsdækkende kampagne “Brug 2 sek. mere.” Det skal sætte fokus på problemet og bidrage til at gøre kryds sikrere for cyklisterne i Randers Kommune.

– Cyklister er udsatte i trafikken. Det kan vi desværre aflæse på ulykkesstatistikken. Ulykkerne sker ofte, når biler og cyklister møder hinanden. Derfor ser jeg frem til den nye kampagne, der skal skærpe både bilisters og cyklisters opmærksomhed, så vi forhåbentlig kan nedbringe antallet af cyklistulykker i fremtiden, siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Sådan undgår vi ulykkerne

Når cyklister kommer alvorligt til skade i kryds, er der tit en menneskelig årsag til ulykken. Ofte kunne ulykken nemlig være undgået, hvis bare bilisten og cyklisten havde brugt lidt mere tid på at orientere sig.

– Vi opfordrer i en ny landsdækkende kampagne “Brug 2 sek. mere” både cyklister og bilister til at bruge lidt længere tid på at kigge sig for, inden de kører igennem et kryds. Det er i alles interesse, og det er et fælles ansvar, at vi kommer sikkert frem i trafikken, siger Michelle Laviolette, seniorrådgiver i Rådet for Sikker Trafik.

De fleste alvorlige krydsulykker sker, når en bil skal svinge og overser en cyklist, der skal lige ud. Bilisten sidder beskyttet inde i sin bil, men den sikkerhed har cyklisten ikke, og derfor er det typisk cyklisten, der for alvor kommer til skade i sammenstødet.

Gode råd til cyklisterne:

– Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
– Vær særligt opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Gode råd til bilisterne:

– Brug 2 sekunder mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
– Vær særligt opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
– Sænk farten.

Læs om kampagnen via linket:

https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/brug-2-sek-mere

Kommentarer