Randers By

Ny håb-festival blev en stor succes

Bandet Løvetand. Pressefoto

Sidste fredag var der masser af musik, god mad, smil og højt humør i Psykiatriens Hus på Gl. Hadsundvej.

Her havde Psykiatriens Hus for første gang arrangeret ”Håb Festival,” som er en musikfestival, som forhåbentlig skaber en tradition for alle bosatte i Randers Kommune som er psykisk sårbare.

Afdelingsleder Lene Bruhn fortæller, at det var to medarbejdere som fik ideen til musikfestivalen. En stor del af personalet og brugerne synger og spiller selv. De brænder for musikken, og mange benytter musikken til at udtrykke sig

– Vi tror meget på recovery, som betyder at borgerne skal komme sig til at få et bedre liv med mere livskvalitet. Vi har de gode rammer til en musikfestival, og så gik vi i gang, oplyser Lene Bruhn.

Lene Bruhn og Peter. Pressefoto

Den lokale afdeling af Sind har sponsoreret en scene og Innerwheel har givet 5000 kroner, så de fysiske rammer var optimale for de optrædende.

Peter er én af brugerne. Han karakteriserer festivalen som en stor succes.

Selv var han på scenen to gange med to forskellige orkestre. Han spillede hhv. guitar og trommer. Det ene orkester var dannet til dagen, og havde kun øvet en enkelt gang, men de spillede perfekt.

Peter er tidligere professionel musiker og har haft både musik- og instrumentforretninger. Desværre gik han ned med posttraumatisk stress, og det medførte, at han stort set isolerede sig i sin lejlighed i 5 år.

Han blev orienteret om Psykiatriens Hus, og han er ikke i tvivl om, at det har reddet hans liv.

– De havde en guitar som jeg begyndte jeg at spille på, selvom jeg ikke havde spillet i 25 år. Da fandt jeg ud af, at det gav mig ro, fortæller Peter, som er åben for at kunne hjælpe andre i samme situation.

– Her er plads til alle, og der bliver spillet glad musik, som giver godt humør, pointerer Peter. Ud over at være musiker, er Peter også maler, og udstiller bl.a. i København.

– Alle har virkelig engageret sig i det her projekt. Både sosu-elever og ergoterapeutstuderende som er i praktik i huset, har lavet en stor indsats. Alene forberedelserne har været en positiv oplevelse, og har været en fest i sig selv, bemærker Lene Bruhn, som også kalder festivalen for en stor succes.

– Blandt andet har vi haft besøg af beboere bostedet Tangkær fra Ørsted. Dem har vi inviteret i håb om at knytte kontakter, og måske lave noget fælles, påpeger Lene Bruhn.

Hun understreger, at Psykiatriens Hus ikke er et sted, hvor man ser på borgernes specifikke diagnoser, for at bruge huset, men at det er et åbent tilbud uden visitation, hvor man er velkommen.

Der deltog omkring 300 mennesker i festivalen, som strakte sig over hele dagen fra klokken 11 til klokken 21.30.

Da gæsterne og personalet forlod stedet, blev der sagt farvel, og på gensyn i 2019.

Kommentarer