Randers By

Nu kommer der igen spot på byens ikoniske værker

Red Fall af Ingvar Cronhammar på Østervold er blandt de værker, der igen bliver belyst. Arkivfoto: Jacob Lerche (beskåret)

Randers Kommune tænder nu igen belysningen på de skulpturer, der hen over vinteren har været slukket for at spare på energien.

I sommerhalvåret er mange flere mennesker ude om aftenen, og det er også den tid på året, hvor vi har flest turister og gæster i byen.

– Af hensyn til den oplevelse, man får af vores by og områder, har vi besluttet igen at tænde for belysningen og vandet på skulpturerne, oplyser kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

Randers Kommune besluttede i november sidste år at slukke for belysningen på alle skulpturer i Randers Kommune. Det skete som led i flere sparetiltag på baggrund af energiforsyningssituationen, hvor der var udsigt til en periode med mangel på energi og høje energipriser.

Nu har foråret meldt sin ankomst og der er flere lyse timer. Det betyder også, at det er forholdsvist få timer, at der vil være lys på værkerne – for det er nemlig fortsat vigtigt at spare på energien.

Fortsat vigtigt at spare på energien

– Energikrisen er desværre ikke overstået og grundlæggende er det fortsat vigtigt at spare på energien. Det har danskerne været rigtig gode til hen over vinteren, og det gør, at Energistyrelsen lige nu vurderer, at vi står i en stabil situation. Men vi så også sidste år, hvor hurtigt det kan gå, og derfor kan det sagtens være, at vi til efteråret vælger at slukke belysningen igen eller indfører andre sparetiltag, siger Jesper Kaas Schmidt.

Om det sker, kommer helt an på, hvad de nationale myndigheder peger på, at der skal ske for at håndtere energiforsyningen i landet. Randers Kommune følger de retningslinjer, der kommer.

De skulpturer, der har været berørt af lysslukningen, men som altså nu igen bliver belyst, er blandt andre: Gudenåkrukken af Mogens Møller ved Randers Bro, Pigen i Åen, replika af Sven Dalsgaard, Nøglen ved Værket af Sven Dalsgaard, Fontænen og Red Fall på Østervold af Ingvar Cronhammar, The Same for Everyone af Nathan Coley ved Memphis Mansion.

Eneste skulptur i Randers Kommune, der har haft lys på hen over vinteren er Iguanbryderne ved Tinghuset, og det var af hensyn til trafiksikkerheden.

I alt er der mere end 65 skulpturer fordelt over hele Randers Kommune. Størstedelen er koncentreret omkring bymidten af Randers.

Kommentarer