Randers By

Museum Østjylland genåbner og tager hul på nyt program

Museum Østjylland er genåbnet, og et nyt program for januar - april er ude. Arbejdet med den kommende særudstilling om Kolindsund er i fuld gang, og allerede i februar kan du i Kolind være med til en fortællecafé om sundet. Hvordan er det at bo i Sundets Hovedstad? Det vil museet gerne høre om og senere bruge i udstillingen. Foto: Grenaa Egnsarkiv.

Dørene er nu igen åbne på Museum Østjylland, der fejrer genåbningen med at tage hul på et nyt program. Skuffelsen blandt gæster og ansatte var ellers til at tage at føle på, da museet måtte lukke ned i december med udsigt til en lang lukning. For hvem havde lyst at gå glip af den nye særudstilling om mønter og magt i middelalderen, sjove ferieaktiviteter for børn og spændende foredrag om historiske sommerhuse, Gestapo eller fortidens flygtningelejre?

Det er ikke sjovt at være barn i en tid med corona og nedlukninger allevegne. Men nu åbner kulturlivet igen, og Museum Østjylland tager hul på et nyt program også med aktiviteter for børn. På museet i Grenaa kan børn f.eks. prøve en workshop med fede fisk i vinterferien. Lav flotte og skøre fisk ud af genbrugsmaterialer. Det er sjovt, og det er gratis.

Kig med på museets hjemmeside og facebookside og find her dine nye museumsoplevelser. Det meste er gratis, og resten kan du som regel få for en flad 50’er.

Børnene og deres familier har en særlig plads i museets bevidsthed – især her under coronaepidemien og de tilbagevendende nedlukninger, som vi nu har levet med i næsten to år. 

”Mange familier har under nedlukningerne manglet museet som et ugentligt eller månedligt pusterum, hvor de som før kunne besøge museet og have gode oplevelser til vores mange gratis familieaktiviteter rundt i det østjyske, i store og små byer, ” siger souschef Karen Dubery, der lover, at der i det kommende program også er tænkt på at give børnene gode, nære oplevelser, der har historieformidling som udspring.

Museet byder blandt andet på Kulturhusdag med besøg af youtuberne Mika og Tobias, kreative håndværk på Håndværksmuseet, workshop med fede fisk af genbrugsmaterialer og – kun for større børn – en spøgelses-byvandring i mulm og mørke!

Masser af foredrag og byvandringer

De kommende uger og måneder kan du på museet igen opleve byvandringer og foredrag, der griber ned i historien og fascinerer. Gå med rundt i Ebeltofts snoede gader og hør om ildebrandes hærgen gennem tiden eller få historien om modige modstandsfolk fra Hornsletgruppen, når der er foredrag på BMA Maltfabrikken. 2. verdenskrig er også i fokus, når der er foredrag om det berygtede tyske sikkerhedspoliti Gestapo, der arbejdede på Djursland og Randersegnen.
I den mere fredsommelige afdeling kan du opleve foredrag om de gamle sommerhuse langs Grenaa Strand og historien om Kolindsund som opvarmning til museets kommende særudstilling om det drænede sund på Djursland.

Magt og mønter præger nyt program

Det nye program fra Museum Østjylland varer frem til maj og kommer blandt andet til at stå i mønternes tegn på museet i Kulturhuset. I februar åbner nemlig særudstillingen Mønt og Magt om møntvæsen og kongemagt i middelalderen. Derefter følger en række omvisninger og foredrag om mønternes og magtens historie, blandt andet med flere eksterne foredragsholdere. Foto: Museum Østjylland.

Flotte møntfund og gode historier kommer også til at præge vinter og forår med åbningen af den nye særudstilling Mønt og Magt om kongemagt og møntvæsen i middelalderen. I den forbindelse gæster flere eksterne foredragsholdere museet og holder foredrag om emnerne rigdom og magt i 11-1200-tallet, gåden om mønthistorien i Slesvig 1070-1150 og magtfulde dronninger i middelalderen.

”Der er meget at glæde sig til i det nye program, og vi håber, at vi igen har sat et så varieret program sammen, at der er noget for alle uanset interesser, alder, bopæl. Det er altid museets ambition, at der vitterligt er noget for alle! ” siger souschef Karen Dubery.

Museet genåbner søndag den 16. januar.

Håndværksmuseet åbner på grund af renovering dog først tirsdag den 1. februar.

Fakta

  • Nyt museumsprogram fra Museum Østjylland i Randers, Grenaa og Ebeltoft, januar – april 2022 er ude.
  • Programmet kan ses på museumoj.dk under ”Kalender”.
  • Husk fremvisning af coronapas og brug af mundbind eller visir ved besøg på museet eller fremmøde til arrangementer.

Kommentarer