Kultur

Museum Østjylland fejrer 150-års jubilæum med kage og highlights fra Randers

Den 12. juli er det præcist 150 år siden, at museet i Randers blev en realitet. Flagene på Museum Østjylland er derfor i top, kagen er på bordet, og du er naturligvis inviteret med til at fejre byens museum. Arkæolog Inger Marie Hyldgård (til venstre) og arkivar Mathilde Storvang har taget forskud på festlighederne! Foto: Museum Østjylland.

Der er noget både til hovedet og til maven, når Museum Østjylland i Randers fylder 150 år den 12. juli 2022. På den runde fødselsdag inviteres du på byvandring i hjertet af Randers, hvor arkivaren og arkæologen fortæller de bedste historier om byen – fra middelalderen til i dag.

Efter byvandringen er museet vært ved en festlig eftermiddag, hvor ”fødselsdagsbarnet” bliver fejret, og den gode kage naturligvis kommer på bordet!

”Foreningen for en historisk Samling i Randers” blev stiftet den 12. juli 1872. Foreningens første opgave var at få byens borgere med på idéen om et lokalt museum og at finde et egnet sted at udstille. Den første offentlige museumsudstilling lå i en lejlighed på Brødregade 25. Her kunne byens borgere nyde de historiske herligheder en enkelt time om ugen, nemlig hver lørdag fra kl. 12.15 – 13.15!

Meget er sket siden da. Arkivar Mathilde Storvang fortæller: 

”Jubilæumsdagen den 12. juli er noget ganske specielt for os. Museet i Randers var et af de første lokalmuseer i Danmark, og der er meget historie at fortælle. I 150 år har først frivillige og senere professionelle fagfolk samlet brikkerne til byens historie. Det betyder, at vi i dag har en omfattende samling, som har skabt et stærkt fagligt museum, som leverer forskning, udstillinger og formidling på et højt niveau. Det er vi stolte af – og det kan borgerne i Randers også være! ” smiler hun. 

Fra middelalder til nutid på en gåtur

Jubilæumsdagen står naturligvis i festens og fejringens tegn, men der kommer også vitaminer til hjernen, når arkæolog Inger Marie Hyldgård og arkivar Mathilde Storvang inviterer på en tur rundt i Randers centrum. 

”Mathilde og jeg supplerer hinanden perfekt med hensyn til at fortælle historierne om Randers. Jeg har gravet middelalder i mange af byens gågader og vil denne dag fortælle om nogle af de særligt spændende fund, der er dukket op af jorden, ” lover Inger Marie Hyldgård.

Mathilde Storvang supplerer: 

”Middelalderen er en spændende tid i byens historie, og Inger Marie er en fantastisk fortæller. Når vi når længere op i tid, kan jeg tage over og fortælle om byens nyere historie. På den måde kommer vi hurtigt igennem flere hundrede års historie bare ved at gå en tur rundt i byens gader. ”

Og så er der kage og udstilling

Ingen ordentlig fødselsdag uden kage! Museets gratulanter denne dag skal naturligvis ikke snydes for lidt sødt.

”Så vi inviterer alle byens borgere og andre venner af huset på en festlig eftermiddag på museet. Der bliver fejring af 150-års fødselaren og masser af fødselsdagskage fra kl. 12.30 – 14.00, så kig endelig forbi til byvandring og fødselsdagskage – eller til en af delene, ” inviterer Mathilde Storvang.

Udstilling med highlights fra museet

På museet er der også mulighed for at se nærmere på den nyåbnede særudstilling om museets egen historie gennem 150 år. Her er også masser af børneaktiviteter for de yngste gæster og levende musik.

Alle er velkomne til at opleve udstillingen, fejre jubilæet og gå med på byvandringen.

Museet tager dog forbehold for, at der kan være mange med på byvandringen, og man derfor ikke kan høre det hele.

Info

Byvandring i det gamle Randers, tirsdag den 12. juli 2022 kl. 10.30 – 11.30.

  • Mødested: Foran indgangen til Museum Østjylland, Stemannsgade 2 i Randers.
  • Gratis. Ingen tilmelding.

Vi fejrer 150-års fødselsdag! tirsdag den 12. juli 2022 kl. 12.30 – 14 på Museum Østjylland, Stemannsgade 2 i Randers.

  • Gratis. Ingen tilmelding.

Kommentarer