Kultur

Museum markerer kampdag med byvandring og kvindehistorie

Svaneapoteket har en lang og spændende historie bag sig, blandt andet om apotekerenken Magdalene Sibylla, der måtte lægge hele fire ægtemænd i graven! Hør den historie og fortællinger om andre kvinder fra Randers på byvandringen på kvindernes internationale kampdag den 8. marts. Foto: Randers Stadsarkiv

En berømt forfatter, en ond husholderske, en dygtig konditor og en uheldig apotekerfrue. Hør om så forskellige kvindeskæbner, når arkivarerne Tina Knudsen Jensen og Mathilde Storvang fører dig med gennem en historisk rute i Randers. Historierne strækker sig i tid fra 1600-tallet og frem til i dag.

Det er Randers Stadsarkiv, der på kvindernes internationale kampdag sætter fokus på kvindernes historie og går i deres fodspor på byvandringen gennem midtbyen. 

Den 8. marts er kvindernes internationale kampdag, hvor kvinder – og mænd – hvert år markerer kvinders kulturelle, politiske og socioøkonomiske bedrifter.
Kvindernes historie fylder umiddelbart ikke så meget i bybilledet i Randers. Men den er der, og den er god!  

– Her på kvindernes internationale kampdag inviterer vi meget passende på en vandring i byen og fortæller historier om kvinderne i de gader, hvor livet har udspillet sig. Der findes heldigvis masser af underholdende og tankevækkende fortællinger om lokale kvinder, som har markeret sig både på godt og ondt, forsikrer arkivar Mathilde Storvang.

De stærke kvinder var altid godt repræsenteret på de lokale arbejdspladser tilbage i tiden. Her er det kvinder fra bryggeriet Thor, som kæmper en brav kamp til tovtrækningskonkurrencen ved Fagenes Fest på Randers Stadion i 1952. Foto: Randers Stadsarkiv

Den gode historie i fokus

Byvandringen har ikke fokus på kvindepolitisk historie men derimod på fortællingen om forskellige lokale kvindeskæbner, som der ligger informationer om på Randers Stadsarkiv. 

– En af de historier, vi kigger nærmere på denne dag, er fortællingen om Frk. Staugaards Damekonditori. Hansine Staugaard var den første kvinde i Danmark, der tilbage i 1903 løste næringsbrev som konditor. I Frk. Staugaards Damekonditori arbejdede kun kvinder, og alle var frøkener, fortæller Mathilde Storvang. 

Arkivar Tina Knudsen Jensen supplerer:

– En enkel mandlig bagersvend søgte dog engang job på bageriet. Men da han under omvisningen satte spørgsmål ved, om det nu var nødvendigt at gøre de mange kageforme rene efter hver eneste bagning, måtte han finde ansættelse et andet sted! Siden da var der kun kvinder ansat i Staugaards Damekonditori.

Har du lyst til en rask gåtur i Randers midtby og samtidig få en fortælling om alle tiders kvinder på denne internationale kampdag, så tag med på turen i Randers midtby; og tag gerne din mand eller kæreste med, lyder opfordringen fra de to arkivarer.

Byvandringen starter klokken 16, og man mødes foran Kulturhuset i Stemannsgade. Det koster 50 kroner at deltage, og billetten købes på museets hjemmeside.

På kvindernes internationale kampdag onsdag den 8. marts tager arkivarerne Tina Knudsen Jensen (foto) og Mathilde Storvang fra Randers Stadsarkiv dig med på en byvandring rundt i Randers midtby, hvor de gode fortællinger om lokale kvinder er omdrejningspunktet. Foto: Randers Stadsarkiv

Kommentarer