Vorup

Multikunstner Jan Blik Pedersen fylder 70 år 

Multikunstner og forhenværende pædagog, Jan Blik Pedersen, fylder 70 år onsdag den 21. december. 

Af Arne Erikslev, Randers.

Jan Blik er en rigtig ”Randers dreng” født i Randers, og som ung var han spejder og tilmed leder.

Interesse for at beskæftige sig med børn og unge ledte til en pædagoguddannelse fra Jysk Fritidspædagog Seminarium i Aarhus. Herefter fulgte fem år ved KFUMs Fritidshjem og efterfølgende på Ungdomspensionen Vester Allé, hvor det blev til 30 år; og senere ved Ungebasen på det gamle kaserneområde.  

Det er nok ud fra sit multikunstneriske talent (billedhugger, billedkunst, bronzestøberier og keramiske vægflisemotiver, med videre), at Jan Blik er blevet kendt på lokalt plan, men også nationalt. 

Den kunstneriske udfoldelse startede for cirka 42 år siden, da han købte sit nuværende hus på Kærgade 52 i Vorup, hvor haven og huset skulle have et kunstnerisk løft.

Hans gamle Hadsundvejens skole er smykket med en LOKE skulptur (forvandlet til en fisk) og keramiske fliser indvendigt, ligesom der er skulpturen Jens Vejmand ved kommunens materielgård, badmintonbolden foran Badmintonhallen, skulpturer ved Søndermarksskolen, Kristrup skole, plejehjem med flere.

Det er ikke bare beskuerne, der har fået udbytte af hans kunst, men også elever, der er blevet undervist i Kunstforeningen, i Kunstskolen FOF og weekendkurser i stenhuggeri.  

Der er også tidligere blevet plads til opbygning af projektet Stenalderby i Ørsted for spejdere af alle korps og Børnebyen Ørsted.

Fritiden bruges nu – udover kunstudførelser –  til at lytte til musik, at læse og på det seneste til at komme rundt i byområdet på el-cykel, udlandsrejser og tiden i sommerhuset ved Lystrup Strand. 

Jan Blik blev for godt 23 år siden optaget i DANSK BRODER ORDEN og brødrene har her betroet ham tre år som rådmand, ligesom han på 13. år er medlem af Instruktionsudvalget. 

Ægteskabet i 1981 med Anne Grethe Rosenberg (formand for BUPL Østjyllands bestyrelse) har beriget dem med sønnen Bjørn (der har været omkring Århus Kunstakademi og er udøvende kunstner i København) og datteren Sigrid (der er sygeplejerske og bosat i Randers), ligesom der er to børnebørn. 

 

Kommentarer