Erhverv

Midt i kaos har Ølst-murer etableret en ny forretning med et unikt produkt

Da Alexander Askov Svensson i december måned startede op som selvstændig murer, havde han ikke forestillet sig det kaos, der ville ramme ham og hans familie i forbindelse med jordskredet hos Nordic Waste.

På trods af et truende jordskred i baghaven, besværlige tilkørselsforhold i byen, bekymring om forringelse af husværdi – og sikkert meget andet – ja, så lever drømmen om at være selvstændig murer fortsat for 35-årige Alexander Askov Svensson fra Ølst.

December måned 2023 var nok den mest begivenhedsrige i Alexander Askov Svenssons liv. Ikke nok med, at han kastede sig ud i at være selvstændig murer, så udviklede et jordskred sig dramatisk mindre end 100 meter fra hans hjem.

Alexander bor nemlig i den efterhånden landskendte landsby Ølst, men da han 1. december tog beslutningen om at gå fuldtid med sin mangeårige drøm om at være selvstændig, havde han ingen idé om, at hans hjembys skæbne skulle få så stor betydning for forretningsdrømmens spæde start.

Pludselig skulle mureren nemlig ikke kun koncentrere sig om regnskaber, kundebesøg og markedsføring, men også om fremtiden for hjemmet, familien og landsbylivet.

– Jeg må indrømme, at det var svært at starte op og fokusere 100% på virksomheden, når jeg samtidig skulle forholde mig til at bo klos op ad danmarkshistoriens potentielt største miljøkatastrofe, fortæller Alexander Askov Svensson.

I forvejen var livet som selvstændig i det nystartede firma AS Murer & Microcement uvant.

Det havde jeg jo aldrig prøvet før. Jeg havde drømt om det, siden jeg blev udlært i 2009, men alligevel var alt helt nyt. At man så samtidig skal forholde sig til en miljøkatastrofe, det er ikke nemt, siger Alexander Askov Svensson.

Både Alexander og hustruen Anne besluttede sig hurtigt for at stå til rådighed for medierne i sagen om jordskredet, som var startet hos virksomheden Nordic Waste. Også selvom de begge er selvstændige, og tiden hos pressen gik ud over forretningen.

Jeg tror, jeg talte med 12 forskellige medier på én måned, men jeg fandt det nødvendigt. Det var vigtigt for mig at belyse, hvor uretfærdigt vi føler os behandlet af myndighederne. Hvis jeg ikke råbte op, hvem skulle så gøre det?

Men tiden og sit engagement i at stå til rådighed for pressen var ikke den eneste konsekvens for Alexanders nye murerforretning. Den 16. december blev flere veje tæt på familiens hjem i Ølst spærret af, hvilket ikke ligefrem gjorde betingelserne for en glat opstart bedre.

– Pludselig kom der helt lavpraktiske udfordringer. Ud over jeg skulle forsøge at passe kunderne og stå til rådighed for medier, så skulle jeg også lege chauffør for min ældste søn, der går i skole i Randers, for busruten blev nedlagt.Der var simpelthen ikke nok timer i døgnet i den periode, forklarer mureren.

Alligevel var han ikke til at slå ud, og i takt med at situationen omkring jordskredet har stabiliseret sig, har AS Murer & Microcement også fået mere medvind.

– Jeg føler nu, at jeg har gjort mit i medierne, og fra omkring 1. februar har jeg også mentalt kunnet begynde at koncentrere mig meget mere om firmaet.

Netop firmaet er ikke et helt almindeligt murerfirma, for selvom Alexander Askov Svensson da også tilbyder godt gammeldags gedigent murerarbejde, så brænder han for et særligt produkt: Microcement!

Inden for de seneste år er det blevet mere og mere populært i Danmark, og i efteråret kastede mureren fra Ølst sig ud af blive kyndig udi at håndtere produktet.

– Jeg blev certificeret i brugen af microcement, og blev enig med mig selv om, at det var noget, jeg skulle gøre karriere i. Det har jeg ikke fortrudt, slår Alexander Askov Svensson fast.

Han har nemlig fundet ud af, at microcement er et lækkert materiale at arbejde med, især fordi det giver et flot slutresultat for kunderne, mener den nybagte selvstændige murer.

Det har et naturligt organisk udtryk, der er en fugefri overflade og så er det konkurrencedygtigt i forhold til andre belægninger som fliser. Microcement er samtidig et eksklusivt produkt. Ikke to kunder får det samme udtryk. Det er unikt, siger han.

Det særlige ved microcement er ifølge ham, at det kan bruges oven på eksisterende fliser. Og også i baderum hvor det er vandtæt. Det er dermed miljøvenligt, fordi man så ikke skal pille fliser ned, pudse op og vådrumssikre igen, forklarer Alexander Askov Svensson.

Nu håber han bare på, at mange andre får øjnene op for produktet og dets fordele. Og så står han ellers klar til at tilbyde sin ekspertise, ligesom han naturligvis også hjælper med andre mureropgaver.

– I opstarten har jeg også haft forskellige andre mureropgaver, og dem er jeg stadig klar på, og har jo ikke glemt mit fag. Men jeg har mest fokus på microcement, som jeg drømmer om at skabe min primære forretning omkring, slutter Alexander Askov Svensson fra AS Murer & Microcement.

Kommentarer