Samfund

Mere reparation og mindre affald

Leif Steimle (tv) og Søren Dujo Løvstrøm (th) håber, at der kommer flere "grønne mænd" rundt omkring i kommunen. Foto: Randers kommune

En lun lørdag på Asferg Genbrugsplads gav syn for sagen om den kommende affaldssortering og en god snak med De Grønne Mænd, som kan reparere det meste.

De Grønne Mænd fra Langå har efterhånden erfaring med at reparere lidt af hvert. Det var også grunden til, at de en lørdag i lunt oktobervejr stod ved elektronikaffaldet på Asferg Genbrugsplads. Med sig havde de en gammel radio, en repareret blender, en slibemaskine og lidt andre sager, som trængte til en kærlig hånd. Den kærlige hånd har reddet mange gadgets, støvsugere og cykler fra at ende i burene på genbrugspladsen, hvor snakken denne lørdag gik lystigt med gæsterne. 

“Det er jo ærgerligt at se, hvor meget der bliver smidt ud, når det nemt kunne repareres. Det er det, vi vil bidrage til at lave om på. Så vi prøver os frem, og vi er blevet ret gode til at finde ud af, hvad der typisk er galt med apparaterne,” fortæller Leif Steimle. “Nogle gange er det enkelt, f.eks. en løs forbindelse, en overbelastet sikring eller blot en betjeningsfejl. Andre gange må der flere af vores frivillige sætte sig sammen for at finde en løsning. Den slags udfordringer synes vi er spændende.” 

Affaldsplan i høring

Det var Affald & Genbrug fra Randes Kommune, der havde arrangeret dagen på Asferg Genbrugsplads. Anledningen var, at den kommende plan for, hvad og hvordan der skal sorteres og genbruges de kommende 6 år i hele Randers Kommune, er i høring indtil 8. november. 

Planen beskriver de praktiske forhold, der bl.a. byder på tre affaldsbeholdere til indkørslerne og nogle justeringer i sorteringsvejledningen. Dette træder i kraft i 2024. Derudover er visionerne lagt for fremtiden, hvor de vigtigste mål er, at der skal produceres langt mindre affald, og den affald som ikke kan undgås, skal sorteres og genanvendes bedre. 

En af de mest oplagte måder at lave mindre affald er at reparere sine ting i stedet for at smide ud og købe nyt. Og så er vi tilbage ved De Grønne Mænd, som håber, at flere vil følge trop med lokale værksteder:

“Vi er selvfølgelig glade for at være med her og fortælle om det, vi går og laver, men hvis der er interesse i området for at starte noget tilsvarende, vil det være et større succeskriterie at rådgive om det end at gøre opmærksom på, at vi findes i Langå,” siger Leif Steimle.

Ressource- og Affaldsplan 2027 kan findes på Randers Kommunes høringsportal på www.randers.dk – deadline for høringssvar er den 8. november.

Kommentarer