Debat og politik

Louise Brown tager fejl – der er masser af samarbejde

Se billedserie

Debatindlæg af Henrik Manero Hald, Kandidat for Velfærdslisten

Under en besynderlig mediebevågenhed valgte spidskandidaten fra Liberal Alliance, Louise Brown, at trække sit kandidatur til det kommende kommunalvalg.

Louise begrunder sit valg med ”det betændte byrådsklima” og beskriver sig selv som den eneste, der vil gøre noget ved dette.

Nuvel, Louise Brown har naturligvis lov til at dyrke sin martyriske forforståelse af det kommunalpolitiske samarbejde. Men postulaterne vidner om, at den nu forhenværende LA-spids ikke kender til det samarbejde, der foregår på tværs af partier og lister.

Lad mig blot nævne nogle hovedområder, hvor vi i Velfærdslisten har haft et fint samarbejde med andre partier og medlemmer af byrådet gennem de sidste par år.

Der var sagen om den uskyldige pædagogmedhjælper, som man ville fjerne fra den institution, hvor han havde arbejdet i mange år, alene fordi i kort tid var sigtet for en forbrydelse, som han ifølge vores retssystem ikke havde begået. Her stod vi sammen med SF, Radikale, Enhedslisten, Beboerlisten, Konservative og byrådsmedlemmer fra andre partier, herunder en del socialdemokrater, og krævede, at pædagogmedhjælperen skulle have lov til at vende tilbage til sin arbejdsplads. Sådan endte det heldigvis også – men først efter lang tids kamp.

Da TV2 afslørede dybt kritisable forhold på demensplejehjemmet Huset Nyvang, krævede vi sammen med Dansk Folkeparti, SF, Venstre, Enhedslisten, Radikale og Beboerlisten, en tilbudsgående undersøgelse af hele ældre- og omsorgsområdet. Det fik vi også – ligesom vi fik sikret, at Huset Nyvang blev tilført mange flere ressourcer.

Sidste år fremsatte vi sammen med Beboerlisten, Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti et visionært budgetforslag, der indeholdt det største velfærdsløft i kommunens historie. Vi blev kritiseret for forudsætningerne, men det vidste sig, at vi fik ret – og at det var budgetflertallet, der i stedet valgte at skære ned, der tog fejl.

Samme gruppe partier og lister kræver nu, at børneområdet tilføres de penge, der skal til for at sikre, at byrådets beslutninger om minimumsnormeringer, flere pædagoger m.v. kan føres ud i livet. SF støtter kravet, der behandles på byrådsmødet den 13. september 2021.

Vi har haft et stærkt samarbejde med Konservative og mange andre om Verdo-skandalen, hvor tusindvis af mennesker er blevet snydt for mange millioner af kroner.

Vi samarbejder med Dansk Folkeparti og en del andre om at sikre bedre forhold for syge, nedslidte, mennesker med handicap og andre, der kommer i klemme på jobcentret.

Jeg er også sikker på, at vi kan få et godt og konstruktivt samarbejde med Østbrolisten, hvis denne vælges ind, om at forhindre, at der spildes en mange hundrede millioner kroner på en ny bro over Randers Fjord lige ved siden af den eksisterende.

Som demonstreret ovenfor har vi i forskellige sammenhænge samarbejdet med stort set alle i byrådet. Hvis vi kan samarbejde med andre om en styrket velfærd, mindre administration og flere varme hænder, ja så gør vi det!

Eneste sted, hvor samarbejdet nok har haltet lidt, er hos borgmester Torben Hansen, der lader til at have den holdning, at han kun vil samarbejde med Velfærdslisten, hvis han bliver tvunget til det. Det har vi heldigvis været i stand til at tvinge ham i en del tilfælde.

Så når Brown forsøger at få medierne med på en lidt klynkende sang om, at det politiske samarbejde i Randers Kommune nærmest får kommunen til at hensynke til stagnation, må det være taget ud af hendes frie fantasi, måske krydret lidt op med en generel mangel på politiske visioner. Kan man ikke snakke om andet, kan man jo altid snakke om vejret – eller samarbejdet i byrådet.

Kommentarer