Kultur

Liv og død i bibliotekets klassiske lytteklub

Grafik (beskåret): Randers Bibliotek

Med Johannes Brahms’ tyske Requiem fortsætter bibliotekets ‘Klub Klassisk’ med at kigge på musikværker, der tumler med tilværelsens allerstørste spørgsmål.

Når Randers Biblioteks klassiske lytteklub inviterer inden for mandag den 27. februar, er livets endeligt endnu engang på programmet. Da Johannes Brahms skrev ‘Ein deutsches Requiem’ i slutningen af 1860’erne, var han nemlig meget påvirket af sin mors nylige død.

– Værket var banebrydende på flere fronter. Et requiem har i musikhistorien taget udgangspunkt i den katolske dødsmesse, men Johannes Brahms skrev det med et ønske om trøstende at vende opmærksomheden mod de sørgende efterladte i stedet for den afdøde, fortæller musikformidler Mik Stegger, og fortsætter:

– Komponisten fravalgte også det latinske sprog og holdt sig til sit tyske modersmål. Med håndplukkede linjer fra Det Nye og Gamle Testamente sætter storværket i løbet af syv satser ord på både sorg og afklaring.

Ved arrangementet guider Mik Stegger til værket, så man kan være med uden at have det store forhåndskendskab til klassisk musik. Som altid er der kaffe på kanden ved Klub Klassisk. Det er gratis at være med, men tilmelding er nødvendig via bibliotekets hjemmeside.

Kommentarer