Debat og politik

Læserbrev: Verdo makværk

Af: Simon Ø. Simonsen, medlem af repræsentantskabet Verdo
folketingskandidat (V) Randers N

Det er sandelig ikke let at sidde i Repræsentantskabet for Verdo.

Siden min indtræden i 2014, hvor jeg troede, at min primære opgave var, at sikre god service af el, vand og fjernvarme i stabile mængder til lavest mulige priser, – har opgaven vist sig at være noget anderledes.

Først skulle der gøres op med en helt og aldeles forældet måde at stemme repræsentanter til Repræsentantskabet på. Vi skulle væk fra, at et større forbrug havde en større stemme, end et lille forbrug.

Jeg fremsatte i 2015 forslaget om een måler een stemme for Repræsentantskabet, som imidlertid blankt blev afvist. I sidste uge blev forslaget gentaget, hvor ny lovgivningen på Christiansborg i mellemtiden havde indhentet modstanden.
Til min store glæde blev forslaget derfor langt om længe vedtaget. Tak for det.
Hver forbruger/hovedmåler har således nu fremadrettet én stemme som el-kunde, vand-kunde eller fjernvarmekunde, – uanset forbrug.
Vand og fjernvarme, og til dels el er monopol område, hvor kunderne er forpligtede til at være kunder hos Verdo. Omvendt har Verdo retten til at være (ene)leverandør.

Derfor har staten lagt en fornuftig spændetrøje over monopolselskaberne, for at de ikke skal finde på at hæve priser mere, end hvad der er nødvendigt for drift og vedligehold og ved samme lejlighed indsat et et forbrugervalgt Repræsentantskab, som skal se til, at loven og dens ånd følges.
Repræsentantskabet er øverste myndighed og vælger en bestyrelsen af sin midte. Bestyrelsen vælger selv formand og næstformand. Ifølge vedtægterne skal Repræsentantskabet se til at bestyrelsen forfægter sin opgave, hvilket Repræsentantskabet i sagens natur kun kan gøre, hvis bestyrelsen og direktion orienterer, medagtiggør eller tager Repræsentantskabet med på råd.

Udover forrentning af indskudskapitalen i varmeselskabet har Repræsentantskabet, mig bekendt, ikke været orienteret om øvrige underlige dispositioner, som er blevet udrullet i dagspressen i den seneste tid.
Samtlige bestyrelsesmedlemmer er valgt til Repræsentantskabet på kommunens forbrug.
Forhandlinger om salg af el-nettet til Eniig ved vi nu, havde udspring i den tidligere bestyrelse og formandskab. Forhandlingerne har således stået på i lang tid, uden at Repræsentantskabet på nogen måde var blevet involveret eller orienteret.

Desværre blev salget af el-nettet meget mod min vilje i hast vedtaget på Repræsentantskabsmødet i fredags efter en enstemmig indstilling fra bestyrelse, formand og direktion.
El-nettet bliver solgt for 720 millioner kroner, som naturligvis umiddelbart varmer på Verdo kontoen, som dermed nedbringer gældsbyrden tilsvarende med 720 millioner kroner.
Hvad værre er, at købet giver Eniig adgang til at hæve el-priserne med 720 millioner kroner i årene fremover, hvilket ikke kan udelukkes vil ske. Eniigs el-priser er endda i forvejen lidt højere end Verdos tilsvarende.

Altså har vi forbrugere solgt el-nettet og fået rare 720 millioner kroner ind i Verdo, men vi forbrugere, som er de selvsamme, kommer selv til at hoste op med pengene igen i kraft af højere priser til Eniig, muligvis også tillagt renters rente.

Spørgsmålet er så, om det er lovligt?
Ja Eniig kan jo påberåbe sig, at de har haft en reel omkostning (købet), som de må lægge på priserne efter princippet ”hvile i sig selv”.

Energitilsynet vil formentligt bare trække på skulderne, men er det efter lovens ånd??? Næppe.

Så derfor stiger elpriserne fremover voldsomt i Randers (og Hobro og Hillerød).

Stigningen vil gælde for Randers kommune, institutioner, skoler, industri, erhverv, lejeboliger og ejerboliger.
Det er jeg meget ærgerlig over, som alt sammen betyder, at vores omkostningsniveau stiger unødvendigt til skade for konkurrenceevnen her i det østjyske.

Kommentarer