Randers By

Læserbrev: De ældres pludselige forbedrede helbred

Poul Rubach, Harridslev, Radikale venstre. Arkivfoto.

Af Poul Rubach, Harridslev, Radikale venstre

De besparelsessøgende politikere fra V, A, DF og C, der har stemt for budgettet 2019 – har nu plejecentrene i Havndal og Dronningborg i sigtekornet.

Da en stor del af udgifterne – gældende vedr. pleje, undervisning mm. – er lønninger, vil politikerne reducerer medarbejderantallet på plejecentrene, og prøver nu ihærdigt at finde valide grunde dertil.

Budgetforligspartierne har selv bragt sig i en forfærdelig kattepine, da besparelserne allerede er brugt (til bl.a. regnskoven, asfalt, byen til vandet mm.) Derfor skal der død og pine findes det reducerede beløb, for at kabalen kan gå op.

Nu tror jeg ikke, at politikerne fra A, V, DF og C inderst inde synes, der er fair og ordentlighed, at forringe tilværelsen for vore ældste borgere, der har brug for en hjælpende hånd, når helbredet udfordrer livskvaliteten.

Selv Simon Simonsen (markant medlem fra V) tager afstand fra det ældrefjendske forslag. Og nej, jeg tror ikke på, at det er fordi, der snart er folketingsvalg, og han er opstillet dertil.

For at skaffe de mange penge, er de nødt til at ændre lidt på virkelighedsopfattelsen mht. helbred.

Nyeste påfund og redskab er (måske?) et EDB-program, der kan gøre ældre mennesker mere raske, end læger, visitatorer og sundhedspersonalet nogensinde har kunnet.

Nu viser programmet sørme, at 64 ’ældreboliger med kald’ (de 18 i Dronningborg) sagtens kan nedlægges, da kald-funktionen ikke mere er nødvendig.

Er de virkelig blevet mere raske, eller er de hypokondere?

Med forvaltningens edb kyndige til at betjene programmet, betyder det, at alle 64 beboere nu pludselig kan undvære kald-funktionen, —— kan det nu passe?

Derved kan hele Dronningborg plejecenter undvære personalet, da de 22 borgere i plejeboligerne skal flyttes andet steds hen i kommunen.

Fremover bliver Dronningborg personaleløst og alle aktiviteter (og der er mange) ophører.

Sang, foredrag, oplæsning, historiefortælling, juleture, jule-nørkleri, fredagscafe, samarbejde med kirken, gymnastik, banko, spil og kulturelle ture ud af huset—- er bare en brøkdel af hvad Dronningborg plejecenter byder beboerne.  Desuden er der for pensionister i nærområdet mulighed for at spise i hverdagene og være med til socialt samvær.

Jeg har et nært familiemedlem, der for 5-6 år siden blev visiteret til ældrebolig med kald, men pga. stor søgning var der ikke ledige boliger, så derfor blev hendes egen lejlighed midlertidig omdannet dertil med massiv opbakning fra SOSU personalet. Hun fik et kald på armen, der via hendes egen telefon videresendte signalet til det lokale plejecenter, der så kontaktede det udekørende plejepersonale efter behov. Ofte var det ved fald, uden at kunne komme på højkant ved egen hjælp. Den gang var der stort behov for disse ældreboliger.

Jeg er dybt imponeret over den teknologiske udvikling, der giver mulighed for at sidde på et kontor, og regne sig frem til sundhedstilstanden hos befolkningen, helt uden at tilse de samme borgere. Fantastisk!

Gad vide om det var samme program (eller en beta-version), der – under skolestrukturændringen – udregnede, at de udfordrede specialskoleelever faktisk ville få lige så meget ud af at komme i en almindelig skoleklasse, som en specialskole med specialiserede lærere på små elevhold kunne tilbyde?

Det gik jo ikke så godt, men det er en helt anden historie……

Det er nok alligevel politisk klogest, at holde snitterne langt væk fra de populære plejecentre.

Kommentarer