Randers By

Kvindelige fotografer brød normer og fik usædvanlige liv

Da Kirstine Lunds mand stak af til Amerika, stod hun pludselig med eneansvaret for at forsørge sin tre døtre. Kirstine Lund uddannede sig herefter til fotograf og åbnede fotoatelier bl.a. i Hjørring. Hanne Schaumburg Sørensen fortæller: ”Et yndet motiv var hendes egne døtre. Her ses et usædvanligt og næsten moderne portræt fra omkring 1892 af datteren Petra.” Foto: Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.

Mønsterbrydere og foregangskvinder. De første kvindelige fotografer i Norden vakte opsigt og satte nye normer for, hvad kvinder kunne beskæftige sig med.

Nu kan du i et foredrag på Museum Østjylland komme helt tæt på fortællingerne om 10 kvinder, der for over 100 år siden fotograferede i Norden og Verden – og tog fantastiske billeder, som er værd at gå på opdagelse i den dag i dag.

Tilrettelægger af særudstillingen I skyggen – De første kvindelige fotografer, overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, fortæller med særligt fokus på de kvinder, der af nød eller eventyrlyst kom til at leve usædvanlige liv.

I 1800-tallet dukkede et helt nyt fag op i Norden: fotografering. Et nyt fag, som ikke kun mænd men også kvinder havde adgang til. Kvinderne, der alle var uddannet i Danmark, greb den enestående mulighed for at få sig en uddannelse og et arbejde, hvor de ikke alene kunne forsørge sig selv, men også deres familie.

Nød eller eventyrlyst

I foredraget på Museum Østjylland tager overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen deltagerne med på en rejse ikke alene rundt i 1800-tallets købstæder og bygder i Danmark, Island og Færøerne men også til indianerreservaterne i USA og kolonien Dansk Vestindien, hvor de danske fotografer også slog sig ned. 

”Jeg har i foredraget valgt at have fokus på de kvindelige fotografer, der havde et usædvanligt livsforløb. Et livsforløb, hvor manden f.eks. døde under dramatiske omstændigheder eller ligefrem stak af, eller et livsforløb hvor kvinderne havde udlængsel, og udvandrede til fjerne lande, ” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.

Blandt bønder, indianere og kongelige

I 1897 fotograferede Benedicte Wrensted Jimmie Sequint fra Shoshone-stammen i Idaho. Benedicte Wrensted var i 1894 udvandret fra Horsens til Amerika, hvor hun købte et fotoatelier i Idaho. Blandt hendes kunder var de lokale indianske stammer. Hør mere om fotokunst og usædvanlige liv, når der er foredrag på Museum Østjylland. Foto: De Nationale Arkiver i Washington D.C.

Udlængslen drev flere af de kvindelige fotografer til at forlade de trygge rammer i Danmark og slå sig ned i hele verden. De blev fotografer blandt bønder og fiskere på Island og Færøerne, de fotograferede indianere i Idaho og de lokale indbyggere i Dansk Vestindien. 

”De kvindelige fotografers liv var ofte usædvanlige. Ikke alene nød de anerkendelse i samtiden for deres faglige færdigheder blandt mandlige fagfæller, de færdedes også hjemmevant hos kongefamilierne i Danmark og England og blandt den absolutte økonomiske og kulturelle elite i København, ” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.  

Fotokunst af høj kvalitet

Til foredraget den 5. oktober bliver der rig mulighed for at opleve fotografernes fantastiske fotos fra hele verden. Fotos af en kvalitet så høj, at kvinderne blev toneangivende inden for den tidlige danske, islandske, færøske og amerikanske fotokunst.
Hanne Schaumburg Sørensen vil naturligvis også svare på spørgsmål denne aften.
Særudstillingen I skyggen – De første kvindelige fotografer kan ses på egen hånd frem til og med søndag den 24. oktober 2021. 

Fakta

  • Foredrag: I skyggen – ti danske fotografers usædvanlige liv
  • Tirsdag den 5. oktober 2021 kl. 19 – 21
  • Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers
  • Billet 50 kr. – købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

Kommentarer