Samfund

Birthe Olesen har specialiceret sig i at hjælpe mennesker med samsynsproblemer

Birthe Olesen. Pressefoto

Har du samsynsproblemer efter hjerneskade eller hjernerystelse, så kan du få hjælp fra Birthe Olesen, der neurooptometrist med klinik i Fysiohuset i Over Fussing.

Birthe Olesen er neurooptometrist og arbejder med mennesker, der har brug for hjælp til samsynet efter blandt andet hjerneskader og hjernerystelser.

– I min klinik møder jeg mange mennesker, som bliver lettede over, at de synsproblemer, de oplever efter f.eks. en hjernerystelse, ikke er permanente, men kan bedres eller helt trænes væk ved en målrettet indsats. De er lettede over at kunne fungere bedre end før og ikke mindst, at de hurtigere kan komme tilbage til deres normale hverdag med job og andre aktiviteter, som pludselig var blevet svære for dem, fortæller hun.

Birthe Olesen har arbejdet med synstræning i mange år, og for to år siden blev hun færdiguddannet neurooptometrist, en specialiseret gren af optometri, der undersøger, hvordan øjnenes funktioner påvirker og påvirkes af hjernens aktivitet.

– Som neurooptometrist fordyber du dig i forbindelsen mellem synet og neurologiske tilstande og kan med den viden arbejde med personer, der har komplekse synsrelaterede udfordringer, der kan komme efter hjerneskader, slagtilfælde eller hjernerystelser, fortæller hun.

Ved en undersøgelse hos Birthe Olesen får man en grundig gennemgang af samsynet og de mange forskellige funktioner, der er tilknyttet; blandt andet undersøges dybdesyn, øjenbevægelser og udholdenhed. Undervejs og efterfølgende informerer Birthe Olesen om, hvad hun finder, og bagefter samler hun det hele sammen og kan lægge en plan for behandling.

Behandlingen kan bestå af strategier for aflastning af øjne, øvelser, der øger bevidstheden om, hvordan øjnene fungerer og andre teknikker, der vises og forklares undervejs i forløbet.

Udvikling

Arbejdet med synstræning har Birthe Olesen brændt for i mange år.

– I starten arbejdede jeg næsten udelukkende med børn, der havde indlæringsproblemer. Efterhånden begyndte voksne også at henvende sig for at høre, om jeg kunne hjælpe med deres synsudfordringer, siger hun og uddyber:

– Nu, hvor der er kommet mere fokus på hjernerystelser og hjerneskader, er jeg glad for at kunne tilbyde en løsning til dem, der oplever at øjne og samsyn er påvirket. Hjernen bruger utrolig meget energi på at bearbejde indtryk fra øjnene, så jo bedre samarbejdet mellem øjnene og hjernen er, jo mere overskud er der hos den enkelte til at fungere i hverdagen.

Flere bør undersøges

Birthe Olesen mener, at flere bør undersøges for samsynsproblemer, især efter hjernerystelse og hjerneskade, da hun er overbevist om, at mange kan have uopdagede problemer, som påvirker deres livskvalitet, og de kan få hjælp hos en neurooptometrist til en bedre hverdag.

– En optiker undersøger ofte kun synsskarpheden, og det er kun en lille del af vores samlede synsopfattelse. Der kan være meget andet galt med øjnene, siger hun og nævner som eksempler:

  • Hvordan fungerer øjnene sammen?
  • Er det blevet svært at læse, fordi øjnene hopper i linjerne, eller er synet dårligere ved træthed?
  • Hvad med opfattelsen af synsfeltet?
  • Er det blevet svært at handle ind pga for mange synsindtryk eller er der usikkerhed ved gang?
  • Hvordan er den visuelle opfattelse?
  • Er reaktionsevnen nedsat, kan du følge med underteksten på tv?

– Der kan være mange vigtige spørgsmål at stille sig selv, pointerer hun.

Birthe Olesen. Pressefoto

Fysioterapi med flere faggrupper

Birthe Olesen holder til i Fysiohuset ved Øster Bjerregrav, hvor der er fysioterapeuter, en osteopatstuderende (på tredje år), en diætist, en fodterapeut og så Birthe Olesen som neurooptometrist tilknyttet.

Ved at være flere faggrupper i samme hus, er der mulighed for et tættere samarbejde og sparring, som kommer patienterne til gode, så de hjælpes bedst muligt.

– Hvis en patient fortæller om udfordringer med synet, kan fysioterapeuten henvise til mig og omvendt, hvis jeg oplever en patient med kropslige symptomer, fortæller Birthe Olesen.

Står du tilbage med spørgsmålet om, du selv har samsynsproblemer, hvad går du så?

– Det er ofte svært selv at sætte ord på de udfordringer, vi har med vores øjne. De sidder godt nok lige midt i ansigtet, men de har enten fungeret upåklageligt, eller vi har fundet måder at klare os igennem på uden at tænke nærmere over det. Når der opstår problemer, kan vi klage over hovedpine, svimmelhed, nedsat koncentration eller måske konstant lyst til at lukke øjnene på grund af træthed. Når vi er blevet undersøgt for alle mulige årsager og ingen løsninger dukket op, kan det være en mulighed at opsøge en neurooptometrist og få en snak, siger Birthe Olesen.

 

Kommentarer