Randers By

Kunsteren KissArt udsmykker hos Børn og Unge

Kunster, Kiss Jönsson og oversygeplejerske, Nina Søndergaard. Pressefoto

Opholdsstuen hos Børn og Unge har fået et naturligt, kunstnerisk løft. Donationer har gjort det muligt at få kunstneren KissArt til at udsmykke både opholdsstuen og muren foran afdelingens ene isolationsstue.

– Her er for slidt, siger oversygeplejerske, Nina Søndergaard, mens vi går ned ad gangen i Børn og Unge-afdelingen. Nina har længe drømt om at give afdelingens rammer et løft, og selvom der er et godt stykke endnu, så er den første del af drømmen nu gået i opfyldelse. Så vi skal hen og se nærmere på afdelingens opholdsstue, der har fået et flot naturligt, kunstnerisk løft, som nu giver de besøgende noget inspirerende og beroligende at betragte frem for de hvide vægge, som før kendetegnede rummet.

Udendørs udsmykning. Pressefoto

Det er kunstneren Kiss Jönsson med kunsternavnet KissArt, der med sine pensler har forvandlet rummet til en hyggelig stue, som forhåbentlig kan gøre opholdet i rummet til en mere behagelig oplevelse:

– Det giver mennesker noget at være i naturen, så jeg har trukket naturen ind i stuen for at give folk en god fornemmelse, når de sidder her. Der er mange elementer på et hospital, der kan virke lidt hårde og kliniske, så jeg har forsøgt at trække i den modsatte retning og prøvet at gøre rummet blødere, fortæller Kiss Jönsson.

Finder ro i omgivelserne

Og rummet er lige, hvad Nina Søndergaard havde håbet på:

– Jeg er rigtig glad for det her rum. Jeg har faktisk sat mig herind flere gange for lige at mærke roen, og jeg håber virkelig, at vores børn og unge og deres forældre kan få samme oplevelse. At de kan finde lidt ro i de her omgivelser. Men også at de kan gå lidt på opdagelse, siger hun og fortsætter:

– Og jeg er faktisk stolt over, at vi har sådan et rum. Det giver en god fornemmelse at sende folk herind. Men når det er sagt, så er der stadig meget tilbage at ønske. Afdelingen bærer præg af slidtage, og at der ikke er ret meget sammenhæng i udsmykningen.

– Vi har nogle dejlige vægmalerier, som vi har været rigtig glade for, men gangen er slidt, så vi er nødt til at få det malet over og få det shinet op. Men så får vi forhåbentlig mulighed for at lave ny udsmykning på gangen, og her vil det jo være oplagt at få Kiss ind over igen, så der kommer noget sammenhæng i det, slutter Nina Søndergaard, som påpeger, at det nok kræver nogle flere donationer.

Fem meter højt maleri udenfor isolationsstuen

Opholdsstuen er ikke det eneste, Kiss Jönsson har udsmykket på afdelingen. De skiftende beboere på én af afdelingens isolationsstuer kan nu nyde synet af et fem meter højt maleri spækket med flotte dyremotiver. Udsigten fra stuen fik sig lidt af et knæk, da den fælles akutmodtagelse blev bygget. Her blev der foran vinduet bygget en rød mur, som altså nu har fået sig noget af en opgradering i kraft af Kiss Jönsson flotte maleri.

Kunstner, Kiss Jönsson. foran hendes udsmykning. Pressefoto

Donationer har betalt for udsmykningen

Den nye udsmykning er blevet til takket være donationer, som afdelingen har samlet sammen over tid, fortæller oversygeplejerske Nina Søndergaard:

– Vi modtager både private donationer og donationer fra velgørende foreninger og virksomheder. Mange gange er donationerne øremærket noget specifikt – fx klovnene.
De midler, vi har brugt her, er fra donationer uden specifikt formål, og dem har vi samlet sammen for netop at kunne lave en udsmykning til glæde for familierne, når de venter eller er indlagt. For at gøre det lidt mere hyggeligt og ikke så klinisk, siger hun, og uddyber:

– Så vi er dybt taknemmelige for de donationer, vi får. Det er med til at gøre afdelingen mere spændende, og giver lidt mere frirum til børnene. Denne gang har vi udsmykket, men al afdelingens legetøj bliver også købt for donationer, så det er penge, der gør en meget synlig forskel for børnene og deres forældre, forklarer Nina Søndergaard.

Kommentarer