Randers By

Kunderne flygter fra midtbyer, hvor parkering koster penge

1 kr = 6 minutter står der på Randers parkometeret - altså 10 kr i timen. Det får mange kunder til at fravælge indkøb og cafébesøg i midtbyen.

Kunder gider ikke handle, hvor de skal betale for parkering af bilen, og flere byer har allerede sløjfet P-betaling i centrum. Det handler ganske enkelt om overlevelse lyder det samstemmende fra flere handelsforeninger.

I takt med, at handelsmønstre med tiden har ændret sig, hvor forbrugerne kan handle i storcentre og hypermarkeder med gratis parkering – og i stærkt stigende grad også på nettet, forsøger en række mindre byer nu at gøre det attraktivt at lokke kunderne til midtbyen. Det nye våben er gratis parkering, og det er tilsyneladende noget, der virker.

En rundspørge foretaget af DR Nyheder til en række handelsforeninger over hele landet bekræfter ifølge TV-stationen, at gratis parkeringsforhold er blevet et attraktivt argument i kampen om kunderne.

I Randers skal der fortsat betales for parkering i midtbyen, mens kunderne i eksempelvis Viborg gratis kan parkere tæt ved deres favoritbutikker. Også andre byer som Frederikshavn, Thisted, Tønder, Kalundborg og Hillerød har alle succes med at sløjfe P-afgiften.

Det samme er tilfældet i Fredericia, oplyser formand for Fredericia Shopping Ole Mortensen til DR Nyheder.

– Det virker absolut mere venligt overfor kunderne, at de kan parkere gratis. Vi mener, at gratis parkering i vores by er et must, siger han.

Silkeborg Kommune er seneste eksempel: Fra 1. februar skal der ikke længere betales de første to timer på kommunens omkring 800 parkeringspladser i bymidten, og snart er det Koldingensernes tur til en omgang gratis parkering.

Dansk Erhverv genkender tendensen og effekten.

– Det er noget, som breder sig især i de mellemstore byer typisk med en gågade, som konkurrerer med større byer i nærheden om at have et stort opland og et godt handelsliv. De gør det for lige at blive lidt bedre end storbyerne, hvor det som regel ikke er til at finde parkeringspladser, siger Jesper Højte Stenbæk, der er organisationens fagchef for transport og infrastruktur, til DR.

Gratis parkering giver tid til en tur på café

I Kolding kan kunderne snart glæde sig over udsigten til 355 nye gratis parkeringspladser, når kommunen til maj fjerner betalingen. Det betyder fremover tre timers gratis parkering.

I Hillerød blev der i september sidste år indført en times gratis parkering på kommunens p-pladser, mens det koster ti kroner i timen at holde på en plads ejet af et privat selskab.

– Det har været handelens ønske igennem flere år, da man oplever, at kunderne foretrækker at handle, hvor de ikke skal bruge tid på p-automater, og hvor brødet hos bageren ikke koster 10 kr. ekstra på grund af parkering, fortæller Mette Kragh Faurholdt, der er citykoordinator i byen.

Hos Dansk Erhverv kender man alt til de gode erfaringer med at lade kunderne holde uden beregning, fortæller Jesper Højte Stenbæk, der er organisationens fagchef for transport og infrastruktur.

– Det er noget, som breder sig især i de mellemstore byer typisk med en gågade, som konkurrerer med større byer i nærheden om at have et stort opland og et godt handelsliv. De gør det for lige at blive lidt bedre end storbyerne, hvor det som regel ikke er til at finde parkeringspladser, siger han.

Ifølge Jesper Højte Stenbæk kommer der ikke kun fri parkering for at gøre butikkerne til et tilløbsstykke, men også for at give kunderne mulighed for at blive lidt længere i byen og for eksempel gå på en af byens caféer og restauranter, således at disse forretninger også får gavn af kundernes købetrang.

Ny lov skal stoppe pengemaskine

Det er heller ikke længere lige så attraktivt for kommunerne at opkræve betaling for parkering, da en ny lov fra årsskiftet betyder, at kommunerne nu kun får 30 procent af indtægterne fra parkering.

70 procent af indtægterne bliver i stedet for modregnet det bloktilskud, som kommunerne får af staten.

Det var regeringen og Dansk Folkepartis forsøg på at forhindre, at betalingsparkering blev en pengemaskine for kommunerne.

 

Kommentarer