Randers By

Det koster at true eller slå en parkeringsvagt

Foto: P-Pladsen ved Østervangsskolen i Randers.

En 39 årig kvinde fra Randers må sande, at det kan blive en dyr affære hvis man truer eller slår en parkeringsvagt.

Den 6. oktober sidste år ville den 39 årige kvinde hente sin datter, da hun fik fri fra Østervangsskolen. Kvinden holdt på en parkeringsplads ved skolen, og fordi hendes telefon ringede, kørte bilen et stykke ind på en parkeringsplads for handicappede.

I retten var den tiltalte kvinde ledsaget af 11 – 13 familiemedlemmer og venner, hvilket betød, at der ikke var stole nok i lokalet, og derfor måtte en del af dem vente udenfor.

Kvinden forklarede i retten, at hun holdt med motoren i tomgang og pludselig kom en P-vagt i bil, og spærrede vejen for hende. Da han stod ud af bilen protesterede kvinden mod at skulle have en parkeringsafgift. Det skyldes, at hun er sygeplejerske på Randers Regionshospital, og har parkeringslicens. Desuden havde Østervangsskolen en aftale med Regionshospitalet, at forældrene kunne parkere der mens de enten afleverede eller afhentede deres børn.

Den tiltalte kvinde er af anden etnisk oprindelse end dansk, og da P-vagten spurgte hende, om hun kunne dansk følte hun sig udsat for racisme.

Hun følte sig samtidig truet fordi han gik tæt på hende og det syntes hun var en overskridelse af hendes privatsfære.

– Han gjorde store øjne, og jeg kunne mærke hans ånde, forklarede den tiltalte, og understregede, at det var første gang hun er blevet tiltalt på den måde på grund af sit udenlandske udseende.

Derfor havde hun også i sinde at anmelde P-vagten til politiet for racisme, og hun ville klage over ham til Q-Park, hvor P-vagten var ansat.

Hun nægtede at hun skulle have truet vagten med at smadre ham, og give ham tæsk. Derimod erkendte hun, at hun ved et uheld kom til at slå kasketten af ham, da hun slog ud med armene, samt at hun tog fat i hans Ipad, hvor der er en app, som kan udstede parkeringsafgifter.

Kvinden forklarede, at hun har været meget ked af det skete, og at det bl.a. havde givet hende nældefeber.

Den forurettede parkeringsvagt blev ført som vidne. Han havde en helt anden opfattelse af hændelsesforløbet.

Vagten kendte ikke til nogen aftale mellem Regionshospitalet og Østervangsskolen, men mente at der var parkeringsforbud bortset fra 3 minutters kontinuerlig af- og pålæsning.

Efter at have observeret den tiltalte i 5 – 6 minutter besluttede han sig for at tage kontakt til hende. Han kørte op på siden af hende, så hun ikke var i tvivl om, at han var parkeringsvagt. Det er en regel at Q Park først giver bilisterne en chance til at reagere, når de ser en vagt. Da kvinden ikke reagerer, stiger de begge ud af deres biler.

– Det første ord hun siger, er ”racist” fortalte parkeringsvagten til retten.

Derefter begynder hun at skubbe, og forsøger at tage hans Ipad fra ham. Det lykkes to gange, og han måtte bruge stor kraft for at få den fra hende igen.

Ifølge P-vagten hav de hun en meget truende adfærd, og skubbede ham mindst to gange hårdt i brystet, og den forurettede var slet ikke i tvivl om, at hun slog kasketten af ham med vilje.

Mens den forurettede parkeringsvagt afgav forklaring, sad den tiltalte kvinde og smilede overbærende til ham, samtidig med hun rullede med øjnene og rystede på hovedet.

Det var også hans opfattelse, at hun havde truet med at smadre ham og give ham tæsk.

To vidner havde overværet episoden, og henvendte sig til parkeringsvagten. De var begge parate til at vidne i retten.

Der mødte et enkelt vidne. Det var en politimand, som i civil havde besøgt sin syge mor på hospitalet. Han havde overværet en del af optrinnet, og han var ikke i tvivl om, at det var kvinden, som var den aggressive. Politimanden bekræftede stort set parkeringsvagtens forklaring.

Forsvarer Bjarne Overmark havde indkaldt skoleinspektøren på Østervangsskolen som vidne. Han kunne bekræfte, at der er en aftale med Regionshospitalet og skolen om, at forældrene kort kan parkere der for at hente eller aflevere deres børn.

Skoleinspektøren bekræftede også, at der var flere forældre, som havde rettet henvendelse til skolen for at fortælle om ubehageligheder med den samme parkeringsvagt. Derfor havde han skrevet til alle forældre, og bedt dem fortælle ham det, hvis de havde haft ubehageligheder. Så ville han tage det op med Q Park.

Anklager Tanja Fogt krævede 30 dages ubetinget fængsel, fordi parkeringsvagten var at sidestille med embedsmand i funktion. Forsvarer Bjarne Overmark krævede frifindelse af kvinden.

Efter 30 minutters votering afsagde dommer Rasmus Damm dommen, som lød på 20 dages betinget fængsel, og betaling af sagens omkostninger. Det er en forholdsvis mild straf i en situation som denne, oplyste dommeren til den tiltalte.

Dommen betyder, at hun ikke skal i fængsel, hvis hun ikke begår ny kriminalitet inden for det næste år.

Den tiltalte bad om betænkningstid med hensyn til en eventuel anke.

Kommentarer