Erhverv

Korsmedergaard blomstrer igen – stort rykind til økologisk høstmarked

Tre nye aktører har i samarbejde fået Korsmedergaard til at blomstre igen. Til venstre parret Katrine Sønderby og Petter Sætermo, der dyrker grøntsager på en del af Korsmedergaards jord i firmaet ’Markens Gaver’. I midten Louise Nørgård, som driver gårdbutikken. Og til højre Claus og Anja Østergaard Gravesen, der ejer og drifter gården med den økologiske ægproduktion i fokus. Foto: Gitte Hagsholm

Søndag myldrede folk til Korsmedergaard, som for første gang i flere år havde inviteret til Økologisk Høstmarked.

Af Gitte Hagsholm, randers@netavis.dk

TÅNUM – Da Anja og Claus Østergaard Gravesen i 2021 overtog Korsmedergaard efter Svend Erik Hjuler Rasmussen, som efter 26 år valgte at sælge, så nye, unge kræfter kunne drive livsværket videre, havde de en klar vision om, at videreføre visionen om et økologisk landbrug.

I første omgang fokuserede de på ægproduktionen, som blev moderniseret, men parret  havde også et stort ønske om at genoplive gårdbutikken, som var sygnet lidt hen de senere år.

Nyt liv i butikken

‘Genoplivningen’ af gårdbutikken kom på sin vis fra selve sundhedssektoren.

58-årige Louise Nørgård, som er uddannet sygeplejerske og har mere end 30 år i faget, dukkede nemlig på forunderlig vis op i ligningen.

– De seneste otte år har jeg arbejdet med kvalitetssikring og patientsikkerhed på lægeklinikker og privatklinikker med mere under regionen. Men den funktion blev nedlagt, og så skulle jeg finde noget andet at lave, siger hun og tilføjer:

– Jeg kiggede mig lidt omkring og helt tilfældigt havner jeg i en gårdbutik i Vorup. Privat brænder jeg for økologi og gode råvarer, og det har jeg gjort i mange år, så her befandt jeg mig rigtigt godt. Ikke mindst fordi jeg fik lov til selv at sætte mit præg på butikken.

Louise købte økologiske æg til butikken fra Korsmedergaard, og på den måde kom hun i kontakt med Claus, der opfordrede hende til at genstarte gårdbutikken i Tånum.

– Det var en udfordring. Jeg har min interesse for det økologiske og bæredygtige, men derfra og så til selv at drive en forretning, det havde jeg svært ved at se mig selv i. Men der blev sået et lille frø, og jeg blev ved med at tænke over det, og konklusionen var, at det bliver jeg simpelthen nødt til at prøve af. Og så hoppede jeg ud i det, griner hun.

Louise startede ud i det små med få varer på hylderne og med ægsalget som den første prioritet.

– Jeg startede jo op på det værst tænkelige tidspunkt med energikrise og inflation, så foreløbig har jeg indrettet butikken i det ene lokale. Så ser jeg tiden an; om det kan gå, og om jeg bliver ved med at synes, det er sjovt, siger hun.

Louise Nørgård har i løbet af kort tid fået sat skik på gårdbutikken, hvor man udover æg og grøntsager kan købe en lang række af økologiske dagligvarer. Foto: Gitte Hagsholm

Mere grønt

Sjovere blev det, da et par unge, nyuddannede landmænd fra Kalø Landbrugsskole dukkede op på Korsmedergaard.

Katrine Sønderby og Petter Sættermo gik på landbrugsskolen sammen i fire år. Men det var først på det sidste år, at de fik øje på hinanden. I starten bare som gode venner, men siden som kærester, og nu bor de sammen i Galten.

Parret havde en fælles vision om at skabe en såkaldt ‘Markedshave’, hvor man producerer grøntsager til direkte salg – på markeder eller til private.

De fik ad omveje kontakt til Claus ved Korsmedergaard, hvor de nu har forpagtet en del af jorden, hvor de dyrker alt lige fra salater, tomater, krydderurter, kål og meget mere under navnet ‘Markens Gaver’.

– Det greb hurtigt om sig, da vi kom her. Vi havde oprindeligt en kvart hektar jord i tankerne, og vi ville slet ikke have drivhuse. Det skulle bare være nemt bare med økologiske frilandsgrøntsager. Men så landede vi her, og nu har vi trekvart hektar mark og tre drivhuse, griner Petter.

Og det er fast arbejde for parret, som dyrker jorden næsten udelukkende ved håndkraft.

Petter Sætermo solgte frugt og grønt fra Markens Gaver. Foto: Gitte Hagsholm

Friske varer på hylderne

Med grøntsagerne i ‘baghaven’ og de friske, økologiske æg har Louise Nørgård efterhånden fået opfyldt drømmen om den perfekte gårdbutik, som efterhånden også har fået mange andre varer på hylderne; altsammen økologisk og bæredygtigt.

Glæden deler hun med både Katrine, Petter, Anja og Claus. Alle er enige om, at de har skabt et godt arbejdsfællesskab, hvor dyrkelsen og udbredelsen af økologi og gode råvarer er i fokus.

Det fik de mulighed for at vise frem til søndagens høstmarked. Og tager man antallet af besøgende i betragtning, så blev det taget rigtigt godt imod.

I forbindelse med høstmarkedet blev der også solgt plantefarvet naturgarn. Foto: Gitte Hagsholm
Høstmarkedet på Korsmedergaard bød også på masser af aktiviteter for børn. Blandt andet var der stor tilslutning til at lave snobrød over bål. Foto: Gitte Hagsholm
Halmlegepladsen var også et hit. Foto: Gitte Hagsholm
Det var gårdens katte også. Foto: Gitte Hagsholm
Uden for butikken var der caféstemning i det dejlige vejr. Her nød mange en lille frokostret med de lokale råvarer, som Louise Nørgård havde fået en kok til at kreere. Foto: Gitte Hagsholm
Gæsterne kunne få en rundtur i marken og i drivhusene, der lige nu bugner af blandt andet tomater. Foto: Gitte Hagsholm
Uden for stod flotte solsikker og lyste op. Foto: Gitte Hagsholm
Foruden masser af grøntsager dyrker Katrine og Petter også spiselige blomster. Foto: Gitte Hagsholm

 

Kommentarer