Randers By

Konservatorer åbner værkstedet for alle

Konservator Marianne Lauesen samler jernalder keramik fra en krigergrav fra jernalderen, fundet ved anlæggelse af omfartsvejen omkring Assentoft. Få et indblik i det store arbejde og hør også konservatorernes gode råd, tips og tricks til at bevare dine egne gamle arvestykker. Pressefoto

Det er altid lidt af et tilløbsstykke, når Museum Østjyllands konservatorer i Randers Ugen byder indenfor på konservatorværkstedet. Her har de nemlig brygget kaffe, bagt konservator-kage og løfter sløret for noget af alt det spændende, de går og arbejder med til daglig.

Alle nysgerrige inviteres til at kigge forbi museet og gribe muligheden for at komme helt tæt på jernalderdragter, keramik og danefæ og samtidig få en god snak med konservatorerne.

Åbent hus i Bevaringen i Randers Ugen, fredag den 18. august 2017, klokken 10 – 12 på Museum Østjylland i Kulturhuset Randers. Gæster bedes benytte den store kælderindgang mod Jens Otto Krags Plads.

– Dagen byder på en god blanding af, hvad der ligger til konservering her og nu, museumsarbejde generelt og gæsternes egne spørgsmål. Mange har nemlig spørgsmål til, hvordan de bedst bevarer deres egne gamle arvestykker, fortæller konservator Lone Petersen.

Moseligs garderobe tjekkes

Masser af museumsgenstande passerer i årets gennem værkstederne i kælderen under Kulturhuset. Nogle er der kun en kort stund, mens konservatorerne arbejder på andre projekter i månedsvis.

Konservator Anne Rostgaard Nielsen vil til åbent hus-arrangementet fortælle om det store arbejde med at konservere de jernalderdragtdele, der for mere end 100 år siden blev fundet i Auning Mose nær moseliget Auning-kvinden. Blandt delene er en pelskappe, der sættes op på tredimensionel facon med formbart polyesterfilt i museets kommende oldtidsudstilling.

Keramik og velour

Konservator Marianne Lauesen viser dagens gæster den keramik, hun er ved at samle til den nye oldtidsudstilling i Kulturhuset. Hun arbejder også på nogle sjove og flotte dragter, som Djurslands kollektivister i 1960’erne og 1970’erne gik i. De farverige dragter af velour og patchwork skal indgå en udstilling på museet i Grenaa til foråret.

Hvordan udstilles genstande?

Arbejdet med den nye oldtidsudstilling lægger i disse måneder beslag på meget af konservatorernes tid. En af opgaverne er at gøre klar til at udstille de forskellige genstande på en hensigtsmæssig måde. Konservator Carsten Korthauer vil til Åbent hus-arrangementet være i fuld sving med at lodde og tilpasse bæringer til den nye udstilling. En bæring er en let og diskret konstruktion, der støtter genstanden i montren.

Farvel til udstilling

Museets store forårs- og sommerudstilling ’Fra Stavnsager til Konstantinopel’ kan ses for sidste gang den 13. august. Til åbent hus-arrangementet arbejder konservator Lone Petersen med de sidste løse ender efter udstillingen med det internationale tilsnit.

– Omkring 400 oldsager skal tjekkes, inden de pakkes smukt i æsker og returneres til lånermuseer i Horsens, Hjørring, København, Malmø, Lund, Stockholm, Kassel og Halle, fortæller Lone Petersen og fortsætter:

– Det imponerende aftryk af det indre af Danmarks største gravhøj, Hohøj ved Mariager, burde være kommet fra museets magasin ind til Kulturhuset. Dagens gæster kan høre om, hvordan vi gør aftrykket klart og monterer det i den ny oldtidsudstilling ”Livet ved fjorden”, som Museum Østjylland åbner til oktober.

Med mad og drikke

Intet åbent hus-arrangement uden kaffe og kage! Tina Ørum fra museets bevaringsafdeling sørger for, at der under arrangementet hele tiden er frisk kaffe på kanden og lækkert hjemmebag på fadene.

Der er gratis adgang.

Kommentarer