Samfund

Kommunen lemper kravene til voksenelev-løn på sosu-uddannelsen fra 1. april i år

Søren Jørgensen er en af de personer, som har valgt at tage SOSU-uddannelsen, efter han blev 25 år. Foto: Randers Kommune

Randers Kommune lemper nu på kravene, når det gælder om at få voksenelevløn på social- og sundhedsassistent-uddannelsen og uddannelsen til ernæringsassistent.

Omsorgsudvalget i Randers Kommune har i januar 2023 valgt at gøre det lettere for elever på social- og sundhedsassistent-uddannelsen at få voksenelev-løn, når de er fyldt 25 år.

Indtil nu har man skulle optjene relevant erhvervserfaring, før uddannelsens start, for at leve op til kravene for voksenelev-løn. Dette krav fjerner Randers Kommune nu for studerende, der begynder efter 1. april 2023.

– Vi er meget glade for denne beslutning, som vi tror vil tiltrække flere elever til uddannelsen og dermed imødekomme den stigende efterspørgsel efter social- og sundhedsassistenter i Randers Kommune. Dette er en god investering i vores fremtidige sundhedssystem og er med til at sikre, at vi har tilstrækkeligt med kvalificerede social- og sundhedsassistenter til at tage sig af vores borgere, siger formand for omsorgsudvalget i Randers Kommune, Ellen Petersen (S).

Forslaget er et forsøg, der implementeres i 2023, med det formål at se, om det kan være en måde at få flere til at tage uddannelsen. Det kan være en stor beslutning at tage et brancheskift på et tidspunkt i livet, hvor man måske har fået børn og købt bolig. Her kan voksenelev-lønnen være med til at gøre springet lettere. Samtidigt har omkringliggende kommuner allerede de samme lempede krav for at få voksenelev-løn.

Bliver forsøget en succes, vil det være op til de fremtidige budgetforhandlinger, om de lempede krav fortsætter i 2024.

Klar økonomisk forskel

Indtil nu har kravene for at få voksenelev-løn været, at man er fyldt 25 år, når der underskrives elevkontrakt. Derudover har det været nødvendigt med et års relevant erhvervserfaring i løbet af de seneste fire år. Den nye lempelse fjerner kravet om et års relevant erhvervserfaring.
Den normale elevløn på uddannelsen til social- og sundhedsassistent ligger i runde tal mellem 13.600 kroner og 15.500 kroner før skat, når eleven er ansat i en kommune.

Som voksenelev får man samme sted mellem 21.200 og 22.300 kroner før skat. Derfor forventes det også, at ændringen gør det overskueligt for flere at tage social- og sundhedsassistent-uddannelsen.

Kommentarer