Randers By

Kom og vær med til Arkitekturens Dag i Randers

Byvandring på Arkitekturens Dag: Arkitektur! Arkitektur! Arkitektur! mandag den 1. oktober 2018 klokken 10 – 12. Mødested: Amtssygehuset, Fabersvej 1 i Randers. Arkivfoto.

Arkitekturens Dag – Oplev Jensen Wærum-huse udefra og indefra

I anledning af Arkitekturens Dag den 1. oktober, vil en lokal arkitekt og to arkivarer sammen sætte spot på arkitekt J. P. Jensen Wærums arkitektur i Randers. De tre inviterer på en skøn byvandring med fortællinger rundt til flere af Jensen Wærums kendte huse. Få øjnene op for de mange smukke huse og detaljer, som er Wærum Jensens varemærke!

Turen afsluttes på Museum Østjylland i Kulturhuset, hvor der er mulighed for at opleve den aktuelle særudstilling Smukke, gamle Randers om Jensen Wærums arkitektur. Mere information kan læses her.

Det er arkitekt og indehaver af Randers Arkitekten, Brian Andersen og arkivarerne Rikke Mønster Olesen og Inger Lyngdrup Nørgård fra Randers Stadsarkiv, der sammen disker op med de gode historier om Jensen Wærums tydelige fingeraftryk på byen.

– J. P. Jensen Wærum var en lokal randersdreng, der åbnede egen tegnestue i Randers. Han elskede byen, og byens fremmeste folk og befolkning elskede ham. Derfor blev han en meget anvendt arkitekt i byen Randers, hvor han har tegnet et væld af byens markante bygninger og også mange privatboliger, fortæller Inger Lyngdrup Nørgård.

Krummelurer og røde mursten

Turen rundt i de gamle gader i Randers går til udvalgte Jensen Wærum-bygninger. Arrangørerne vil blandt meget andet fortælle om, hvad der var karakteristisk for Jensen Wærums arkitektur, og hvordan han drømte, udtænkte og tegnede bygninger.

– Pynt, krummelurer, røde mursten, figurer, et bastant udtryk og referencer til fortidens dannelsesidealer er gennemgående for hans stil, forklarer Rikke Mønster Olesen.

På turen rundt i byen fortælles der også om, hvordan de historiske bygninger bruges i dag.

Tour de Wærums Randers

Byvandringen begynder ved det gamle Amtssygehus på Fabersvej. Her er der i dagens arkitektoniske anledning en enestående mulighed for at kigge indenfor i bygningen. Derefter går turen til Sct. Mortens Menighedshus for at kigge ind i lokalerne. Derefter forbi Rådhustorvet med mulighed for at beundre den tidligere Handelsbank. Turen rundt i gamle Randers slutter ved den gamle Randers Tekniske Skole, det nuværende Kulturhus.

– Randers Tekniske Skoles røde og fint pyntede facade er velkendt i byrummet. Selvfølgelig er den også den tegnet af Jensen Wærum, og bygningen står som et af hans hovedværker, fortæller Inger Lyngdrup Nørgård.

Oplev Wærum Jensen på egen hånd

Efter byvandringen kan turens deltagere selv gå rundt og opleve Museum Østjyllands særudstilling Smukke, gamle Randers om netop arkitekt J. P. Jensen Wærum.

Kommentarer