Randers By

Katastrofal mangel i Randers på elever og lærepraktikpladser

Erhvervsskolen Tradium advarer om mangel på både elever og praktikpladser.

I fremtiden kan Danmark meget vel blive en nation, der er ude af stand til at forsyne sig selv med faglært arbejdskraft. Det siger Kim Tange, der er markedschef på erhvervsskolen Tradium i Randers.

På skolen står man i den dobbelttydige situation, at man akut mangler elever inden for el- og murerfaget, mens der er mangel på lærepraktikpladser til tømrere og bygningsmalere.

Dertil kommer, at man inden for teknisk design mangler både elever og lærepraktikpladser. Kim Tange tøver ikke med at kalde situationen for katastrofal.

– Det betyder jo på den ene side, at der er unge, der ikke får en faglært uddannelse, og dermed får sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

På den anden side betyder det, at virksomhederne i fremtiden vil få sværere ved at skaffe faglært arbejdskraft, og at man derfor vil være nødt til at hente den i udlandet.

Af samme grund har erhvervsskolen lanceret en større kampagne i dagspressen. Her oplyser man om fordelene ved en faglært uddannelse – for eksempel, at faglærte har en løn, der er 20-25 % højere end ufaglærtes.

Med en faglært uddannelse er man desuden fuldtidsbeskæftiget 35-37 år gennem livet, hvor en ufaglært kun kan regne med cirka 22 år.

– Vi vil gerne have fokus på det positive – for eksempel, at man som murer bygger og skaber noget med sine hænder hver eneste dag. Vi mener, det er en uddannelse, der burde være meget mere populær end tilfældet er, siger Kim Tange.

Kommentarer