Debat og politik

Kasper Fuhr Christensen: Randers Byråd udsætter Hal 4 til efter valget

Debatindlæg af Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten

Mandag aften stemte et flertal af byrødderne i Randers for Velfærdslistens forslag om at udskyde Hal 4 til efter valget

Hal 4 har længe været et af de varmeste emner i randrusiansk lokalpolitik.Modstanderne kalder det et prestigeprojekt og mener ikke, at der er behov for en ny og lidt større hal ved siden af Randershallen. De peger også på, at beregninger fra kommunens regnedrenge viser, at projektet kommer til at koste Randers Kommune tæt på 130 millioner kroner over de næste 30 år.

SE BEREGNINGERNE HER

Projektet var imidlertid et ultimativt krav fra Venstre og Dansk Folkeparti i forhandlingerne om budgettet for 2017. Det førte til, at de to partier kom til at stå helt alene. Budgetforliget og Hal 4 hviler derfor på det smallest mulige flertal – nemlig 16 mod 15.

Venstre og Dansk Folkeparti fik imidlertid mindre end 42 % af stemmerne til kommunalvalget i 2013. De to partier sidder således kun på et flertal af stemmerne i Randers Byråd, fordi Venstre har taget imod to socialdemokratiske afhoppere, Ole Skiffard og Susanne Ringe Sørensen, der 12. maj 2015 meldte sig ud af Socialdemokratiet og ind i Venstre.

Der er bare ét problem for Venstre og Dansk Folkeparti. Flertallet brister, hvis Ole Skiffard eller Susanne Ringe Sørensen er forhindret i at komme til et byrådsmøde. Da de begge er valgt for Socialdemokratiet, er det nemlig en socialdemokratisk vikar, der indkaldes, hvis de melder afbud. Og det var netop det, der skete på byrådsmødet mandag aften.

Ole Skiffard var på ferie. Han blev derfor erstattet af socialdemokraten Karen Lagoni, og det betød, at Venstre og Dansk Folkepartis pludselig var væk.

Spørg borgerne

På dagsordenen var der et forslag fra Velfærdslisten om at udskyde Hal 4 til efter valget.

Velfærdslisten har hele tiden været modstander af Hal 4 og kaldt det borgmesterens personlige prestigeprojekt. Lokallisten mente, at nye oplysninger om, at projektet bliver dyrere end forventet, gjorde det relevant at udskyde beslutningen om Hal 4 til efter valget. På den måde får borgerne chancen for at sige ja eller nej til projektet, når de vælger et nyt byråd, lød Velfærdslistens argument.

Borgmester Claus Omann Jensen (V) var klar over, at han kunne komme i mindretal, og han forsøgte derfor at udsætte sagen ved at foreslå, at forslaget først skulle behandles i kultur- og fritidsudvalget.

Efter en socialdemokratisk timeout på ca. 10 minutter nedstemte 16 ud af byrådets 31 mandater borgmesterens forslag. Herefter vedtog de samme 16 Velfærdslistens forslag om at udskyde beslutningen om Hal 4 til efter valget. Socialdemokraterne, Konservative, SF, Beboerlisten, Radikale Venstre og Velfærdslisten stemte for.

Sejr for demokratiet

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem for Velfærdslisten, udtaler:

– Det er en stor sejr for demokratiet. Venstre og Dansk Folkeparti har forsøgt at gennemtvinge Hal 4 med et falsk flertal, som de aldrig har været i nærheden af at få af vælgerne. Nu ser det ud, som om vi kan forhindre borgmesteren i at spilde 130 millioner kroner på et personligt prestigeprojekt, der ikke er behov for.

– Nu får folk chancen for at sige ja eller nej til det rekorddyre prestigeprojekt, når de vælger et nyt byråd. Det er demokrati. Det er Venstre og Dansk Folkepartis falske flertal ikke.

– Selv hvis Omann insisterer på at bruge sit falske flertal til at lave om på beslutningen på næste byrådsmøde, kan det her være den forsinkelse, der betyder, at man ikke når at komme i jorden inden valget. Det giver et nyt byråd chancen for at droppe Hal 4 og i stedet bruge de 130 millioner kroner på kernevelfærden.

Kommentarer