Paderup

Julen er svær for dårligt hørende: Sådan tester du din hørelse i juledagene

Hver sjette voksne dansker har høreproblemer, og for dem kan julefrokoster, julefester og selskaber være udfordrende. Brug julemåneden til test af din egen hørelse.

Ifølge Høreforeningen har hver sjette voksne dansker problemer med at høre. Omkring 300.000 har høretab, og kun en tredjedel heraf har fået hjælp til deres høreproblemer. Og netop for de mange, der døjer med hørelsen, kan julen være lidt af en prøvelse.

– Når vi samler mange mennesker indendørs med klirrende snapseglas, knitrende gavepapir, julemusik i radioen og hyggesnak hen over bordet, er der mange lyde, som skal bearbejdes og sorteres i øret på samme tid. Det kan give problemer, hvis hørelsen ikke længere er, hvad den har været, siger Thomas Ochner, der er audiologisk direktør hos Din Hørespecialist. På Randers Løve Apotek udfører høreeksperterne gratis høretests torsdag d. 16. december kl. 09.00-14.00 og på Paderup Løve Apotek fredag d. 17. december kl. 10.00-14.30.

Brug julen som høretest

Mens julen kan give øret særlige udfordringer, kan det samtidig være en anledning til at opdage de første tegn på høreproblemer. De viser sig nemlig ofte ved, at det bliver svært at skelne lydene fra hinanden.

– Når man har rundet de 50 år, begynder øret at blive slidt, og hørelsen forsvinder lige så stille. Men det er en proces, og derfor kan det være svært at sige præcist, hvornår der er tale om et behandlingskrævende problem. Men de første tegn på høretab viser sig ofte ved, at man får svært ved at følge med i samtalerne, når man er i et rum med mange mennesker. Hvis man opdager, at det generelt giver problemer, bør man få tjekket hørelsen professionelt, siger Thomas Ochner.

Han har følgende tre punkter, man kan have for øje, hvis man selv vil teste sin hørelse i den udfordrende juletid.

1. Kan du høre de sarte lyde?
En knitrende pejs, knirkende sne og knasende småkager er alt sammen lyde, du helst skal kunne høre uden nogen problemer, når der ellers er helt stille. Har du problemer med at opfange de små sarte lyde i et ellers stille miljø, kan det være de første tegn på nedsat hørelse.

2. Hvem sagde hvad?
Mange mennesker i et lille rum, der bliver fyldt op med snak og latter er et komplekst minefelt for det dårlige øre at navigere i. Er det svært at følge med i samtalen, hvis flere snakker sammen, eller beder du ofte folk om at gentage, hvad de har sagt, så kan det være en indikation på, at hørelsen ikke længere er, hvad den har været.

3. Skru ned!
Bliver bjældeklang en tand for insisterende, og er larmen fra bestik, der bliver sorteret i køkkenet så distraherende, at du misser den samtale, du var i gang med? Så er det tegn på, at din hørelse er udfordret. Selvfølgelig kan selv det bedste øre ikke navigere i et ragnarok af lydindtryk, men et velfungerende øre bør kunne sortere både musik, larm og snak fra hinanden.

Har du svært ved at høre de sarte lyde, følge med i samler og abstrahere fra baggrundsstøj, anbefaler hørespecialisten at få testet hørelsen. Der foretages gratis høretest på Randers Løve Apotek torsdag d. 16. december kl. 09.00-14.00 og på Paderup Løve Apotek fredag d. 17. december kl. 10.00-14.30.

Din Hørespecialist rådgiver om høreapparater i klinikker over hele landet. Virksomheden er specialiseret i nøjagtig, individuel tilpasning af høreapparater ved hjælp af markedets førende teknologi. www.dinhs.dk

Kommentarer