Land og by

Jordskredssejr til blå blok i skolevalg

Skolevalget blev i øvrigt sendt live på DR3 i går aftes med "Monte Carlo"-makkerparret Esben Bjerre og Peter Falktoft som værter.

Det var de blå partier, der klart løb med sejren ved årets skolevalg. Det var også tilfældet i Randers Kommune, hvor hele 68,5 af de unge stemte på et blåt parti med Venstre som den helt store stemmesluger med 33,9 procent af stemmerne.  

Hele 63.000 af landets 8., 9. og 10. klasseelever deltog torsdag i skolevalget, hvor de efter tre ugers valgkamp skulle sætte deres kryds ved et af de i alt ti opstillede partier. På landsplan ønskede skoleeleverne en borgerlig regering. De blå partier fik 55,3 procent af stemmerne imod rød bloks 44,7 procent.

De blå partier løb også med sejren Randers Kommune, der ellers traditionelt går for at være en rød kommune. Det gælder dog ikke de randrusianske unge, som tildelte de borgerlige en jordskredssejr med 68,5 procent af stemmerne.

I det samlede valgresultat for Randers blev Venstre det klart største parti med 33,9 procent af stemmerne. Herefter fulgte et bredt midterfelt af partier i nævnte rækkefølge: Liberal Alliance (12,9 %). Det Konservative Folkeparti (12,8 %), Socialdemokratiet (12,6 %), Radikale Venstre (11.1 % ) og lidt efter Dansk Folkeparti med 8,2 procent af stemmere.

De randrusianske skoleelever havde derimod ikke den store tillid til de tre oppositionspartier Socialistisk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten, der alle fik under tre procent af de samlede stemmer.

I Randers Kommune deltog syv skoler ved skolevalget, der er finansieret af Folketinget og Undervisningsministeriet: Langå Skole, Munkholmskolen, Randers Realskole, Hornbæk Skole, Nørrevangsskolen, Tirsdalen Skole og Blicher Skolen.

Eleverne skal bruge de næste samfundsfagstimer på at samle op på valget og diskutere valgkamp og resultater. Det forventes nemlig, at skolevalget bliver gentaget om to år.

skolevalg

 

Kommentarer