Randers By

Jimmy Burns hos Bluesnight

Jimmy Burns er 78 år og en legende indenfor amerikansk soul- og bluesmusik. Fredag 26. november optræder han hos Bluesnight Randers i selskab med tre danske musikere, som vil være kendt fra Fried Okra Band.

De fire – Jimmy Burns hjemme i Chicago og Morten Lading Lunn, Thomas Crawfurd samt Laust Krudtmejer her i Danmark – har i et samarbejde på tværs af Atlanten begået albummet Jimmy Burns And The Chicago Sessions Band, og det er i den egenskab, at kvartetten er på landevejen her i efteråret med en række koncerter på de danske bluesscener.

At den amerikanske sanger og guitarist Jimmy Burns så oprindelig er fra Mississippi i det sydlige USA er kun et ekstra og for mange positivt element i hans performance, der er soulinspireret med vokalen som en lige så vægtig del som hans guitarspil. Burns startede sin karriere i de tidligere 60’ere med en stribe af typiske soulhit, som lå et stykke fra den solide blues, der kommer fra Chicago, som han flyttede til i sin ungdom. Han blev dog hurtig enig med sig selv om, at det ikke var en pladekarriere, han stræbte efter, men til gengæld et liv på livescenerne, hvor han var tæt på sit publikum og i øvrigt rigtig dygtig til at fornemme stemningen og vælge sine sange derefter.

Det blev blues, fordi han ganske enkelt var vild med Lightnin’ Hopkins, og vokalerne hentede han fra Chicago-lyden og fra sin egen opvækst i kirkekor hjemme i Dublin Missisippi. Men der gik helt til 1996, før Jimmy Burns indspillede sit allerførste album, som så til gengæld blev kåret som Best Blues Album Of The Year. Det er blevet til flere albumindspilninger siden, men mange betragter – helt i hans ånd – albummet ”Live At B.L.U.E.S” som en milepæl. Seneste album er så Chicago Sessions med de danske forbindelser etableret af Krudtmejer, der også har produceret på et meget nutidigt niveau. Ind i mellem har Jimmy Burns indspillet en plade med sin bror, Detroit-guitaristen Eddie Burns, og musikalitet har de to fra deres far, der var sanger i et omrejsende underholdningsshow.

JIMMY BURNS AND THE CHICAGO SESSIONS BAND – Fredag 26. november kl. 20.00 på Underværket.

Kommentarer