Livsstil og forbrug

Intern møbelgenbrug indviet i Randers

I miljøets og bæredygtighedens navn klippede borgmester Torben Hansen en gren i stedet for en rød snor ved åbningen af Møbelcirklen. Foto: Randers Kommune.
Mark Sabro Gregersen, projektleder for Møbelcirklen, viste gæsterne rundt på lageret. Foto: Randers Kommune.

Som en af de første kommuner i landet har Randers åbnet en intern møbelbørs for genbrugte møbler – Møbelcirklen. Dermed går Randers Kommune forrest for at genbruge møbler på kommunale arbejdspladser. Det bidrager til at nedbringe kommunens CO2-aftryk og nå FN’s 17 Verdensmål.

Det summede af nysgerrighed og interesse ved Møbelcirklens officielle åbningsreception torsdag 24. juni 2021. Fejringen foregik i Møbelcirklens lagerlokaler og showroom på Mirabellevej i det nordøstlige Randers. Borgmester Torben Hansen benyttede lejligheden til at fortælle om vigtigheden af Møbelcirklen for Randers Kommune:

“Møbelcirklen er endnu et vigtigt led i vores indsats for verdens vigtigste plan: FN’s 17 Verdensmål. Med Møbelcirklens åbning tager vi endnu et skridt i retning af en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Vi tager ansvar for vores forbrug og værner om at bruge vores ressourcer længst muligt,” sagde Torben Hansen.

Møbelcirklen blev vedtaget som en del af Randers Kommunes Budgetaftale 2021-2024, som i 2020 blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF, hvor partierne afsatte 1 million kr. til opstart af projektet.

Interessen var stor for den nye genbrugsbørs. Her ses gæsterne i Møbelcirklens showroom på Mirabellevej. Foto: Randers Kommune.

“Ud over at være godt for miljøet, så betyder Møbelcirklen også, at vi sparer penge på indkøb af møbler. Vi har et skatkammer af brugbare møbler, som nu står til rådighed frem for at skulle smides ud. Det er jeg stolt over, og det ved jeg, at byrådet også er stolt af,” forklarede Torben Hansen.

Møbelcirklen fungerer i praksis sådan, at brugte møbler fra kommunens arbejdspladser, som ikke længere er i brug, bliver istandsat og sat til salg på en intern webshop. Således kan møblerne få nyt liv på en anden af kommunens arbejdspladser. Den lille rest af møbler, som ikke kan genbruges, bliver genbrugt på anden vis via Randers Genbrugsplads.

Store besparelser

Genbrugsprojektet er organiseret af Jobcenter Randers Erhverv, og afdelingsleder Tine Arensbach ser stort potentiale i, at en stor arbejdsplads som Randers Kommune begynder at genbruge sine møbler:

“Randers Kommune er en stor organisation med mange arbejdspladser, og når vi anvender genbrugsmøbler fra Møbelcirklen er det blandt andet med til at nedbringe kommunens affaldsmængde og udgifter til nye møbler. Alt sammen noget som er med til at spare penge og mindske kommunens samlede CO2-aftryk,” forklarer Tine Arensbach, afdelingsleder i Jobcenter Randers Erhverv.

Går forrest for verdensmålene

Ud over at være miljø og økonomisk bæredygtig består Møbelcirklens medarbejdere fortrinsvist af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, som passer i jobs på færre timer eller med afgrænsede opgave. På den måde har Møbelcirklen altså også et socialt bæredygtighedsaspekt.

“Med Møbelcirklen går vi som kommune forrest for en række af FN’s 17 Verdensmål, herunder bæredygtigt og ansvarligt forbrug og skabelsen af anstændige jobs. Projektet har været længe undervejs, og jeg er glad for at vi nu endelig kan åbne dørene til Møbelcirklen. Tak til alle de involverede, som har støttet projektet, og tak til alle dem, som køber og donerer brugte møbler til Møbelcirklen,” siger Tine Arensbach.

Sideløbende med Møbelcirklen har Randers Kommune indført en bæredygtig indkøbsstrategi for nye møbler, som også forpligter eksterne leverandører til at tænke bæredygtigt og cirkulært.

Kommentarer