Samfund

Indendørsstævne for specialskoler: “Det er fedt, at vi har fået vores eget stævne i Randers”

Fillip Schell, der går i 6. klasse på Trekløverskolen, Borup Byvej, synes det var fedt at kunne spille på hjemmebane. Foto: Randers Kommune

Forrige fredag blev der for første gang afholdt “Special Cup” i indendørs fodbold i Randers. Et arrangement der tiltræk specialskoler fra Aarhus, Mariager, Djursland og Himmerland.

Eleverne fra Trekløverskolen heppede stolt på deres venner inde på banen og råbte højt, både når det gik godt, og når modstanderne tog over i kampen. Når Trekløverskolen scorede, steg lydniveauet, så man som tilskuer ikke kunne undgå at lade sig rive med af stemningen.

Humøret var nemlig højt i Arena Randers fredag formiddag, hvor der for første gang blev afholdt fodboldstævnet “Special Cup”. 6 specialskoler fra er de omkringliggende kommuner havde tilmeldt sig og bakkede op om det nye initiativ.

– Det er rigtig fedt, at vi har fået vores eget stævne. Vi har været til andre stævner før, men her kender jeg stedet, det kan jeg godt lide. Det er sjovt at spille mod andre skoler, og her har vi hjemmebane. Vi har allerede vundet en kamp ud af syv, siger en stolt Fillip Schell, der går i 6. klasse på Borup Byvej. En afdeling under Trekløverskolen med ca. 140 elever fordelt på 0.-10. klasse.

Efterspørgsel på fritidsaktiviteter

Det er Søren Bøgild Nørøxe, der er initiativtager og arrangør på Special Cup. Han arbejder som pædagog på Trekløverskolen, og er stor fodboldentusiast i fritiden. Han fortæller, at ideen til Special Cup er opstået efter, flere forældre har udtrykt et stort behov for fritidsaktiviteter til deres børn med adfærdsvanskeligheder, diagnoser og handicap.

– For nogle af vores elever kan det være svært at komme ind i en forening. Det kan for eksempel være fordi trænerne ikke er vant til at arbejde med børn med særlige behov. Med et fodboldstævne som Special Cup, samles eleverne på tværs af klasser og skoler. Vi kan tydeligt mærke, at det gør en positiv forskel for dem, siger Søren Bøgild Nørøxe.

Læring på en sjov måde

Ved fodboldstævet får eleverne trænet deres sociale kompetencer. Eleverne møder andre ligesindede, og de får erfaring i at være med i et fællesskab og får nye relationer.

“Special Cup” bidrager til at give give eleverne flere muligheder i løbet af året til at styrke deres kompetencer, og samtidig er Special Cup det første indendørs stævne.

Vinderne af “Special Cup” vinder en vandrepokal, og tanken er, at vinderskolen arrangerer næste fodboldstævne.

– På den måde kommer eleverne ud i nye omgivelser og oplever nye fællesskaber. Det er med til, at eleverne får “noget” i rygsækken og ruster dem til at komme ind i et fritidsfællesskab udenfor skolen. Vigtigst er selvfølgelig, at de har en god dag og bliver en oplevelse rigere. Det fornemmer jeg på eleverne, at de har haft i dag, siger Søren Bøgild Nørøxe, der allerede er gået i gang med at udtænke planer for et udendørs fodboldstævne.

Langagerskolen fra Århus blev vinder af det første “Special Cup” efter en intens finale mod Trekløverskolen. Til at overrække pokal og medaljer var Oskar Snorre og Edgar Babayan fra Randers FC.

Mål til Trekløverskolen – det blev fejret med stor jubel på banen. Foto: Randers Kommune

Fakta om stævnet

Børn med særlige behov skal have bedre muligheder for at finde fritidstilbud i Randers kommune. Under indsatsen “Bevæg dig for Livet” har lokale foreninger sammen med Randers Kommune, sat fokus på at skabe fritidstilbud hvor børn med særlige behov understøttes i at komme godt ind i foreningslivet. Allerede nu kan børnene komme til håndbold, gymnastik, skydning, basket, fodbold, svømning og leg og bevægelse med forventning om, at der løbende kommer flere foreninger med:

  • Randers Freja Kidz/Lykkeliga
  • Randers Gymnastiske Forening (RgF)
  • Randers Skyttekreds
  • Randers Cimbria All-stars
  • Dronningborg Boldklub
  • Vorup FB
  • KFUM Randers Fighters
  • Swim Team Neptun
  • Purhus IF (leg og bevægelse)

 

Kommentarer