Hvidsten

Hvidstengruppen blev mindet 4. maj

Se billedserie Traditionen tro var der lys i vinduerne på Hvidsten Kro om aftenen den 4. maj. Foto: Randers Netavis.

I aftes den 4. maj klokken 19.30 var der mindehøjtidelighed ved den lille mindelund i Hvidsten, hvor otte medlemmer af Hvidstengruppen ligger begravet.

Kompagnichefen for hjemmeværnskompagni Hvidsten, kaptajn Finn Bødtker, lagde på værnets vegne en krans ved mindestenen.

4. og 5. maj lysenes fest

»I 1945 var aftenen den 4. maj og dagen efter den 5. maj en glædens stund. Danmark var blevet befriet efter fem mørke års besættelse. Det var lysenes fest. Rullegardiner blev revet ned og brændt på gaderne. Stearinlysene kom frem i vinduerne. Og i dag, 71 år senere, er vi stadig nogle, der tænder lys i vinduerne den 4. maj om aftenen,« sagde kaptajn Finn Bødtker, som mener, at befrielsesdagene er vigtige i Danmarks historie.

»De markerer en sejr over terror og undertrykkelse, over diktatur og racisme. Ofrene var næsten uoverskuelige, men glæden den 4. maj om aftenen i 1945, var af et omfang, som nok kun de, der oplevede det, kan forstå,« sagde kaptajn Finn Bødtker.

Altid frejdig når du går

– Hjemmeværnet er et barn af modstandsbevægelsen og de holdninger og værdier, som modstandsfolkene kæmpede for: Fred, frihed, demokrati og menneskerettigheder. Vi er derfor samlet her i dag for at festligholde Danmarks befrielse og mindes og ære nogle af de landsmænd, som ikke lod sig vildføre, men som selvstændigt og i protest mod det officielle Danmark tog stilling, og som kom til at betale den højeste pris for det, sagde kompagnichefen, som afsluttede med at bede de tilstedeværende udråbe et »Gud bevare Dronningen – Gud bevare Danmark«. Derefter blev »Altid frejdig når du går« sunget.

Under hele højtideligheden var der fanevagt fra medlemmer hjemmeværnskompagni Hvidsten samt repræsentanter for Danmarks Veteraner.

Omkring 12 personer lagde vejen forbi for at følge ceremonien. Til gengæld var der fuldt hus på Hvidsten Kro, hvor mange benyttede lejligheden til at mærke historiens vingesus. Traditionen tro var der naturligvis lys i vinduerne.

Kommentarer