Gassum

Gassum-børn lærte om dyr og mad på landet

Se billedserie Børnene i Børnehuset Gassum har de seneste to måneder haft et omfattende, lærerigt og kreativt projekt om landbrug og fødevarer. Børnene har blandt andet besøgt en bondegård, lavet mad på bål og lært om de forskellige kornsorter. Fremsendt foto

I Børnehuset Gassum har de sidste to måneder haft et omfattende projekt: Høst & Minilandbrug. Børnene har syltet rødbeder og lavet æblesaft, besøgt en rigtig bondegård og lavet en stald i institutionens skur. Alt sammen for at lære om, hvor maden kommer fra.

Børnehuset Gassums projekt startede med at tømme institutionens cykelskur. Derefter leverede en af forældrene 10 halmballer til institutionen, som blev fordelt over hele skuret. Så blev der lavet dyr til stalden.

Det blev til en papmache-ko og en masse høns samt en enkelt hane. Koen blev lavet på sådan en måde, så der kunne monteres en handske som yver, der kunne malkes. Det var ifølge Bettina Nielsen noget, der vakte stor begejstring hos børnene.

– Vi har arbejdet med det (projektet) i både samling, læringsgrupper og i dialogisk læsning (samtalebaseret højtlæsning, red.). Vi har arbejdet med ugens bogstav og ord, som har haft relation til projektet, for eksempel J – Jord. Vi er gået i dybden med ordet og arbejdet intens med det hele ugen, vi snakker om hvad ordet betyder, og at det kan have flere betydninger, fortæller Bettina Nielsen, pædagog ved Børnehuset.

Men institutionen har ikke bare arbejdet intenst med Høst og Minilandbrug hjemme i børnehusets vante rammer. De har også fået en masse hjælp udefra. Både forældre, bedsteforældre – og Arla – har været med til at skabe oplevelser for børnene.

– Arla i Hobro var så søde at donere smagsprøver til os, så børnene kunne få en forståelse af, hvad tingene er lavet af. Derudover fik vi kasketter, hårnet til alle børn og mælkekartoner, de selv kunne samle, fortæller Bettina Nielsen.

En tur på landet

Hele huset var også på tur ud til en af børnenes bedsteforældres gård. Her så de forskellige kornsorter og fik lov at lege i alt kornet, ligesom de lærte, hvordan man laver mad til grisene.

Institutionen har også arbejdet med projektet ”fra jord til bord”, hvor børnene dyrker og høster deres egne grøntsager, rødbeder eksempelvis, som bliver kogt over bål og lavet til hjemmelavede, syltede rødbeder.

– Vi har også været ude ved nogle andre forældre og plukket en masse æbler, som vi har brugt til båldag, æblesaft til vores høstfest og æblekage til vores forældrekaffe, fortæller Bettina Nielsen.

Hele projektet endte ud i en fernisering. Det omtalte skur var nu pyntet op med halm, køer, høns i hønsegård, billeder og film fra forløbet, tegninger, tingene fra Arla og de 4 kornsorter hængende i loftet. Alle forældrene var inviteret til at komme og se og høre om alle de ting, deres børn havde prøvet at lave gennem forløbet.

Kommentarer