Randers By

Hør historierne bag udstillingen

Museum Østjyllands særudstilling,”Bag døren”, rummer blandt andet fortællingen om Johanne Larsen (1914-1999), der her ses med sine forældre, kaffehandler Christian Larsen og hustru Emma Jensen. Johanne Larsen blev senere borgmestersekretær og skænkede hele sit meget omfattende indbo til museet. Foto: Randers Stadsarkiv

Vidt forskellige livshistorier er omdrejningspunktet i Museum Østjyllands aktuelle særudstilling ”Bag døren – gemte fortællinger fra Randers”.

Nu inviteres publikum bag udstillingen, hvor man blandt andet kan høre beretningen om borgmestersekretæren, der gemte alt.

RANDERS – Omvisningen, der går bag om udstillingen ”Bag døren”, finder sted 30. august og er en chance for at komme tæt på de mange forskellige fortællinger, der gemmer sig i udstillingen. Det er udstillingens tilrettelægger, overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, der fortæller og svarer på spørgsmål. Hun har en omfattende viden om de gemte og glemte fortællinger fra Randers.

Frk Johanne Larsen

En af historierne handler om borgmestersekretær frk. Johanne Larsen, hvis komplette indbo Museum Østjylland arvede i 1999. Johanne Larsen kom fra en gammel randrusiansk familie, der i generationer kun havde smidt ud i begrænset omfang. Johanne blev aldrig gift eller fik børn, og derfor testamenterede hun hele sit indbo hjemmet i Steen Blichers Gade til museet. Det var noget, der vakte begejstring.

– Gaven var lidt af en guldgrube for os. Det var ikke fordi, der var meget af værdi, men til gengæld var der en masse finurlige eller helt dagligdags genstande, som folk normalt ville have kasseret. Netop sådanne ting er sjældne, men heldigvis var Johanne en ægte samler, der kunne se værdien i mange småting, fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.

Den samle- og gemmeglade Johanne Larsen var eneste barn af kaffehandler Christian Larsen og Emma Jensen og sine forældres øjesten. I 1946 blev Johanne ansat ved Randers Kommune som sekretær, og hun nåede at tjene under seks borgmestre, før hun gik på pension.

 

 

Kommentarer