Hvidsten

Hjemmeværnets nytårsgudstjeneste

Se billedserie

Lørdag holdt Hjemmeværnskompagni Hvidsten for 12. gang den traditionsrige nytårsgudstjeneste i Sct. Mortens Kirke i Randers.

Inden gudstjenesten spillede Marinehjemmeværnets Musikkorps Vest, under ledelse af dirigent Arne Jespersen, en række kendte numre.

Gudstjenesten begyndte højtideligt med at fanerne blev båret ind, og alle tilstedeværende rejste sig i respekt for fanerne. Derefter bad sergent i hjemmeværnet Birgithe Thychosen bad indgangsbønnen.

Efter et par salmer prædikede sognepræst Øster Bjerregrav og Ålum Søren Dam Kjeldsen fra Sogne. Han har fungeret som feltpræst fra 2002 til 2010.

Sognepræsten er kendt for at holde prædiker med vid samt bid, og ikke mindst humor for at illustrere det alvorlige.

– Verdens fred, den har at gøre med enighed, sammenhold, fællesskab, harmoni, og fravær af stridigheder, konflikter og splittelse. Somme tider skal der ikke så meget til. Som nu forleden, hvor konen sagde ”Ét ord mere fra dig, så tager jeg hjem til mor,” hvorefter manden råbte: ”Taxi,” sagde Søren Dam Kjeldsen fra prædikestolen. Og han fortsatte:

– Vi behøver ikke at gøre andet end at glæde os over kærligheden. Ikke med blandede følelser, som ham jeg talte med forleden. Han var ked af det, og glad på en og samme tid. Han var så ked af, at hans helt nye bil var blevet stjålet. Jeg spurgte ham, hvorfor han så var glad, og manden svarede: ”Min svigermor sad på bagsædet.”

Før fanerne igen blev ført ud, havde kompagnichef, kaptajn Finn Bødtker udråbt et ”Gud bevare Dronningen” og ”Gud bevare Danmark.”

Efter gudstjenesten var der kaffe i Helligåndshuset, hvor hjemmeværnet var vært. Der blev serveret både wienerbrød og fastelavnsboller der gik som varmt brød.

Kaptajn Finn Bødtker forklarede fra talerstolen, at nytårsgudstjenesten har til formål at fejre nytåret og at samle hjemmeværnssoldater, militært personel, veteraner og øvrige forsvarsinteresserede i Randersområdet til en uformel parole og opstart på det nye år.

Kompagnichefen oplyste, at hjemmeværnets knap 16.000 aktive frivillige i 2017 godt 2,6 millioner til uddannelse, beredskab og indsættelse. Det er en stigning på 5,3 i forhold til året før.

– Af disse timer støttede de frivillige i 2016 år forsvaret og øvrige samarbejdspartnere i samfundets samlede beredskab med 355.000 timer, hvoraf de 127.000 timer gik til støtte til politiet, sagde Finn Bødtker.

Hjemmeværnet har siden juni 2016 støttet politiet i forbindelse med grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland samt i Gedser og Rødby.

Han berørte også det lokale arbejde for veteraner i Randers:

– Når de udsendte vender hjem ser vi heldigvis også en udvikling i veteranstøtten. Lokalt gennem initiativet til en veteran-cafe, og senest anerkender vi også, at Randers Kommune har udarbejdet en veteranpolitik og for nylig ansat en veterankoordinator.

Hjemmeværnskompagni Hvidsten er en hærhjemmeværnsenhed med speciale i bevogtning af objekter i Randers Kommune og har til dagligt huse i Hjemmeværnscenter Randers, på den tidligere Randers kaserne.

Kommentarer