Svejstrup

Historiske Helstedgård udbydes til salg

Træer der spærrer indgangene, graffiti på væggene og smadrede vinduer. Det er en noget sølle Helstedgård der i dag står i det nordlige Randers, men på trods er stedet fuld af historie.

Historien vidner om, at Christian Rasmussen, en meget rig hestehandler, tidligere huserede ejendommen og opførte det imponerende byggeri tilbage i 1917-1919, der i dag ikke syner af mere end en meget forfalden hovedbygning. Herregården har været brugt til at huse tyske flygtninge og desuden har amerikanere boret efter olie i området.

Et af tidens mest eksotiske projekter

Flygtningelejren fik ikke lov at eksistere længe, for allerede i begyndelsen af 1950’erne blev gården udgangspunkt for en omfattende undersøgelse af undergrunden af DAPCO (Danish American Prospecting Co.), hvor man ledte efter salt, olie og helium.

Der blev boret i både Svejstrup, Tånum, Helsted, Kondrup, Borup, Lime, Skalmstrup og Mellerup.

I 1960’erne rykkede Specialmedarbejderskolen Hvidemølleskolen ind på gården, hvormed stedet blev mere offentligt indtil 1976, hvorefter ejendommen har været privat bolig indtil i dag.

Dyr renovering

Med tiden er boligen forfaldet, hvilket også fremgår af salgsopstillingen. Der skal bruges mange penge på at gøre stedet beboeligt, men alligevel er gården vurderet til knap fire mio. kroner, en pris der kan risikere både at stige og falde.

Helstedgård er fredet i kategori 2, så det er køber selv der skal undersøge hvad muligheder der ligger for ejendommen. Gården udbydes i såkaldt licitation, så interesserede skal senest den 22. maj klokken 12 komme med et bud i en lukket kuvert.

Kommentarer