Debat og politik

Historisk valgforbund indgået i Randers

Fire lister/partier i Randers har indgået valgforbund. Fra venstre: Per Schultz Knudsen, Velfærdslisten, Kalle Nielsen, Enhedslisten, Søren Mikkelsen, Sociallisten og Hans Toftdahl, Radikale Venstre. Foto: Randers Netavis

Fire partier og lister har indgået et teknisk valgforbund til det kommende byrådsvalg i Randers Kommune. Det sker for at sikre bedre samarbejde i byrådet. Samtidig er de enige om at pege på Mogens Nyholm fra Radikale Venstre som borgmester.

Se video-interviews med spidskandidaterne for de fire partier/lister efter artikel.

På et pressemøde tirsdag præsenterede Velfærdslisten, Enhedslisten, Sociallisten og Radikale Venstre i Randers, det de kalder, et historisk valgforbund.

Per Schultz Knudsen fra Velfærdslisten oplyste, at valgforbundet er et resultat af flere måneders samtaler mellem de fire parter. Det er et åbent valgforbund, og der kan komme flere partier/lister til, som kan tilslutte sig valgforbundet senere.

Beboerlisten er ikke repræsenteret, angiveligt fordi listens vedtægter forhindrer den i at indgå valgforbund med partier. Ved sidste kommunalvalg var Beboerlisten i valgforbund med Velfærdslisten. Det betyder, at Beboerlisten kommer til at stå alene.

På pressemødet redegjorde først formændene for de fire partier/lister for valgforbundet.

– De seneste valgperioder har tydeligt vist, at det ikke er godt for samarbejdet i byrådet, hvis der er et par store partier, der dominerer byrådet, og som kan tillade sig at se bort fra alle byrådets øvrige partier eller lister. Derfor er det vigtigt, at vi kan få et byråd, hvor partierne og listerne er mere ligeværdige. Det vil styrke muligheden for at få et samarbejdende byråd og bredere forlig, hvor der tages hensyn til de forskellige holdninger, som vælgerne har besluttet, skal være repræsenteret i byrådet, sagde organisationskoordinator i Velfærdslisten, Per Schultz-Knudsen.

Kalle Nielsen fra Enhedslisten forklarede, at det er første gang partiet stiller selvstændigt op til byrådsvalg. Ved tidligere valg har Enhedslisten anbefalet at stemme på Beboerlisten.

– Vi er glade for, at det er blevet et bredt valgforbund, fordi vælgerne kan være sikre på, at stemmerne går til et parti/liste, som vil føre en god og fornuftig politik, sagde han og understregede, at Enhedslisten gerne ser, at både Beboerlisten og SF indtræder i valgforbundet.

Søren Mikkelsen fra Sociallisten fortalte, at listen er gået ind i valgforbundet, fordi et af listens kernepunkter er samarbejde, og fordi de tror på, at et godt samarbejde er en styrke for alle.

– Med de problemer herunder skoleområdet, uro i visse afdelinger og på hele det sociale område, der er i Randers Kommune, er det bydende nødvendigt, at partier og lister samarbejder. Vi tror på, at vi i valgforbundet på trods af politiske forskelle har så mange punkter, hvor vi lokalt har de samme grundlæggende mål blandt andet på det sociale område, at vi står styrkede i forhold til det nuværende byrådsflertal, sagde Søren Mikkelsen fra Sociallisten.

Ud over det rent valgtekniske har partierne og listerne i valgforbundet aftalt at pege på Mogens Nyholm, Det radikale Venstre, som kommende borgmester.

– Som vi konstaterer i aftalen, så er det vores fælles opfattelse, at en forudsætning for bedre og bredere lokaldemokrati med øget borgerinddragelse og større gennemsigtighed i beslutningsprocessen i byrådet og udvalgene er, at borgmesteren efter kommunalvalget ikke repræsenterer et af byrådets større partier. Og vores bud er Mogens Nyholm, fastslår Hans Toftdahl, Radikale Venstre.

Kommentarer