Randers By

Hemmelig lydfil blev afspillet i retten – læs uddrag af den her

Det radikale byrådsmedlem Mogens Nyholm lod i dag en bombe sprænge, da han vidnede i sagen mellem tre politikere og Randers Kommune i forbindelse med omkonstitueringen.

Han indledte forhøret med at gøre opmærksom på, at han ville komme til at sige noget, han normalt ville holde for sig selv. Den radikale politiker henviste imidlertid til vidnepligten som forklaring på, at han ville udtale sig.

Mogens Nyholm forklarede, at han første gang hørte om omkonstitueringen i 2014, hvor Frank Nørgaard helt tilfældigt fortalte ham, at nogen talte om, at lave en omkonstituering om dem som ikke ville tage ansvar.

Ifølge Frank Nørgaard var det slet ikke Venstre eller Dansk Folkeparti som ønskede en omkonstituering, men det var reelt Henning Jensen Nyhuus som ønskede det, oplyste Mogens Nyholm.

Under hele forløbet havde Mogens Nyholm løbende haft samtaler med Venstres Claus Omann Jensen og Anders Buhl-Christensen.

– Fra årsskiftet til 2015 frem til april eller maj måned var jeg jævnligt udsat for en borgmester og en gruppeformand som gerne ville have en snak med mig, om hvorvidt Radikale Venstre ville være med i en omkonstituering. Til gengæld måtte vi beholde vores udvalgsformandspost. Det opfattede jeg som en trussel, som at jeg kunne ryge med i fadet, hvis ikke Radikale Venstre og jeg gik med til omkonstitueringen. Det oplevede jeg flere gange, men tilbuddet blev afvist hver gang. Vi har den holdning, at vi skal overholde aftaler erklærede Mogens Nyholm.

Den 27. maj 2015 udsendtes en pressemeddelelse om omkonstitueringen, og samme dag om formiddagen fik han at vide, at han lå i stakken af dem som skulle omkonstitueres, og det var først om formiddagen, han blev fjernet fra listen.

Mogens Nyholm bemærkede at Socialdemokratiet var med i processen frem til slutningen af april 2015. Det kunne han oplyse ved hjælp af en optagelse fra et møde som han førte med Anders Buhl-Christensen.

– Midt i samtalen nævner Anders Buhl-Christensen en vis person, som hed Torben. Og når vi hører samtalen, er der ingen tvivl om, at der er tale om Torben Hansen, den nuværende borgmester, som også var involveret i samtalerne om omkonstituering til slutningen af april 2015. Så det var ikke bare Venstre og Dansk Folkeparti, bemærkede Mogens Nyholm, som samtidig sagde, at omkonstitueringen skulle ske for at få Bjarne Overmark og Kasper Fuhr Christensen fjernet og at Daniel Madié var også med i den kurv det meste af tiden.

Mogens Nyholm mente ikke, at udvalgsstrukturen var årsagen til omkonstitueringen. Det egentlige problem hed til gengæld Bjarne Overmark og Kasper Fuhr Christensen. Det samme var Daniel Madié. Det har både Claus Omann Jensen og Anders Buhl-Christensen forklaret ham.

Den radikale politiker havde også haft flere besøg af Claus Omann Jensen og Anders Buhl-Christensen, hvor der blev talt omkonstituering.

Herefter skulle lydfilen med samtalen mellem Anders Buhl-Christensen og Mogens Nyholm afspilles.

– Det er en optagelse, som jeg aldrig har fortalt nogen, jeg har. Ikke en gang min kone ved det, og hvis ikke det var kommet til en retssag, så den var optagelse blevet i min skuffe frem til mit livs aften, understregede Mogens Nyholm.

– Jeg optog samtalen fordi jeg mente, at hvis det kom til en retssag en dag, er det så vigtigt for det kommunale styre, at hver en sten bliver vendt rigtigt, således at vi får en rigtig afgørelse, indskød han.

Som vidne var Mogens Nyholm usædvanlig forberedt. Han havde medbragt både højttalere, computer mv., som gjorde det muligt at afspille lydfilen. Men lydfilen kunne ikke høres ordentlig, og derfor læste han samtalen op, som han havde nedfældet på papir. Her refereres ikke den fulde samtale, men relevante replikker.

MN: ”Hvad fanden er det, der foregår i vores kommune?”

ABC: ”Der foregår det, som dig og Claus (Claus Omann Jensen, red) snakkede om, da vi var herude.”

MN: ”Så rygterne er gode nok?”

ABC: ”ja”

MN: ”Jeg vil bare sige jer….”

ABC: ”Det ved du jo også. Fordi Torben har jo været rundt ved jer, ikke også”

MN: ”Jeg har snakket med mange folk på gaden, og de ryster på hovedet af det, hvis I gør det”

MN: ”Hvis I gør det bliver jo kun værre for fanden ”

ABC: ”Altså Mogens, når jeg siger det til dig, så er det fordi jeg tror det kommer til at ske, det kan jeg lige så godt sige. Der er masser af vilje til at du kommer med, hvis du vil”

MN: ”Prøv lige at høre her. Lad os lige snakke færdig. Mellem os to sagt, hvis det sker, svarer det til, at man har en hovedaftale indenfor arbejdsmarkedet, og en af parterne siger at det gider de ikke implementere. Det giver da ikke et bedre arbejdsmarked.”

ABC: ”Jamen Mogens, den her kommer til at ligge vejen for en aftale for de store partier.”

MN: ”Er det en god vej?”

ABC: ”Det er en bedre vej end vi har haft, hvor Bjarne og Kasper reelt har alt for meget…. reelt kan du lige så godt sige, det der larm og ballade vi får….. problemet er lidt…. de skriver om demokrati og alt muligt andet, men jeg vil påstå at 80 procent af byrådet ikke har vedtaget i ….. og det er demokrati, ikke også”

MN: ”Er det en god vej?”

ABC: ”Vi har ikke en skid imod… vi har intet imod at være uenige, det kan vi sagtens holde til. Men vi er nået derud, hvor man begynder at angribe forvaltningen, og vi er nået derud, hvor vi ikke føler os sikre på, at den politik som et stort flertal har vedtaget, at de fører den ud i livet.”

Mogens Nyholm blev på et tidspunkt opfordret af Claus Omann Jensen og Anders Buhl-Christensen til at diskutere en omkonstituering med den lokale radikale formand Hans Toftdahl, men formanden havde samme holdning som Mogens Nyholm.

Inden Mogens Nyholm forlod retten, afleverede han udskriftet af samtalen med Anders Buhl-Christensen.

I morgen torsdag, er der procedure i sagen, hvorefter de tre juridiske dommere skal afgøre, om omkonstitueringen var lovlig eller ej.

Kommentarer