Erhverv

Hele tre juridiske undersøgelser af Verdo sættes nu i gang

Tre undersøgelser af Verdo sagen sættes i gang. Her fra venstre, Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt, borgmester i Randers Kommune Torben Hansen og bestyrelsesformand i Verdo A/S Torben Høeg Bonde.

Randers Kommune, Forsyningstilsynet i Danmark og Verdos’ egen bestyrelse vil nu sætte hver deres undersøgelser i gang af flere års ekstraopkrævninger hos kunderne og en usædvanlig transaktionskarrusel mellem datterselskaber og moderselskabet Verdo A/S.

Verdos bestyrelsesformand, som også har sæde i repræsentantskabet Torben Høeg Bonde, vil nu selv iværksætte en ekstern tilbundsgående undersøgelse. Det udtaler han i dag til Amtsavisen.

– Jeg ønsker selv at sætte en undersøgelse i gang for at sikre mig, at der ikke er noget, vi har overset. Det er mig meget magtpåliggende, at forbrugerne får tillid til os, og for at opnå det, kan det være nødvendigt at lade sig kigge i kortene af nogen udefra, selvom vi måske kunne have gjort det selv, siger han ifølge mediet.

Ifølge oplysningerne er der indkaldt til både ekstraordinært bestyrelsesmøde og ekstraordinært repræsentantskabsmøde på fredag, hvor det er meningen, at beslutning og efterfølgende orientering vil foregå.

Myndighederne er allerede på sagen

På myndighedsniveau er Forsyningstilsynet allerede i gang med sagsbehandling af Verdos udskrevne renteregninger, og her fra er det bebudet, at man vil iværksætte en undersøgelse. I Forsyningstilsynets sag mod Verdo Varme er det foreløbig kommet frem, at der i perioden 2000-2017 er udskrevet renteregninger for ca. 500 mio. kroner.

Samtidig viser nye tal fra tilsynet, at et andet selskab i koncernen, Verdo Produktion, i perioden 2010-2017 har benyttet renteopkrævning til at hente millioner af kroner hos varmekunderne uden at selskabet har fået tilsynets tilladelse til dette. Renteregningen opstår, fordi Verdo først betaler udbytte til moderselskabet Verdo A/S, man med det samme låner tilbage til datterselskabet mod en årlig rentebetaling på op mod 5 millioner kroner. Derfor betegnelsen “karrusel”.

Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt, bekræfter overfor JP mediet Finans, at tilsynet ser på brugen af de koncerninterne lån både i Verdo Varme og Verdo Produktion.

– Vi undersøger med andre ord begge selskaber, fastslår Carsten Smidt over for JP.

Enhver bøjet femøre skal tilbage i kommunekassen

Også Randers Kommune vil have mere indsigt i forholdene hos Verdo. Efter sagen er kommet frem, og efter Verdos egen udmelding om at starte tilbagebetaling til kunderne, har borgmester Torben Hansen bedt kommunens juridiske afdeling om at undersøge sagen. Kommunen er Verdos største kunde, og står dermed også til at skulle have flest penge retur. Hvorvidt og i hvilket omfang det kan lade sig gøre, vil afhænge af juraen.

Borgmesteren er dog glad for, at Verdo nu vil betale de ulovligt opkrævede penge tilbage til varmekunderne. Torben Hansen slår dog fast, at kommunen forholder sig meget lavpraktisk til sagen om rentemillionerne, som også JP’s Finans har afdækket den seneste uge. Til mediet udtaler han:

– Hvis vi har så meget som en bøjet femøre til gode, så vil vi have den. Det er der ingen som helst tvivl om.

Adspurgt af mediet om der er fare for, at kommunens skatteydere risikerer at blive taberne i den her sag?

– Nej, det er der absolut ikke, lyder det fra borgmester Torben Hansen.

Kommentarer