Randers By

Havefestival i Randers

Havefestivalen er en fantastisk weekend, hvor flere hundrede af Haveselskabets medlemmer inviterer inden for i deres haver. Foto: Lotte Bjarke.

Tiden flyver, og humøret bliver bedre. Sådan får de fleste det, når de går i haven. Glæden ved havelivet er noget, mange af Haveselskabets medlemmer gerne vil dele med naboer og andre nysgerrige haveentusiaster, og derfor holder mange af dem Åben Have i løbet af året. I weekenden den 9.-10. juni står lågen åben til ekstra mange haver, når der er Havefestival landet over.

Haven gør godt for både krop og sjæl. Det kan de fleste haveejere skrive under på. Og den 9.-10. juni er der rig mulighed for at få fyldt depoterne godt op med haveglæde, når Haveselskabets årlige Havefestival løber af stablen og haveejere over hele landet holder Åben Have og inviterer andre haveentusiaster indenfor.

Og der er noget om snakken, når haveejerne bekræfter hinanden i glæderne ved havelivet. For da professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen tidligere på året gik i de videnskabelige arkiver for Haveselskabet, var hendes konklusion klar.

– Havearbejde bidrager til følelsen af fællesskab, giver livskvalitet og livsglæde, sagde hun og kom af samme grund med opfordringen:

– Adgang til haver er ikke alle forundt. Så luk haven op, inviter de haveløse indenfor og del glæden ved havearbejdet.

Og igen i år gør hundredevis af Haveselskabets medlemmer netop det: Åbner haven og deler dens glæder med alle, der har lyst til at være med.

Masser af haveglæde i dit lokalområde

Uanset om du er nybegynder eller erfaren udi havearbejdet, er det oplagt at benytte chancen til at komme på besøg i spændende haver i dit lokalområde. Her kan du opleve, hvor forskelligt haver kan se ud i juni – mens pæoner og roser måske strutter i den ene have, kan det være duftende hyld og summende bier, der præger stemningen i den næste.

Havefestivalen flytter hvert år til en ny weekend, og det er der ifølge Haveselskabets direktør, Charlotte Garby, en særlig grund til.

– En have kan jo opleves helt forskelligt afhængigt af, om du besøger den en frisk forårsdag, hvor tulipaner og kirsebærtræer står i fuldt flor, i august, hvor det især var skønne sensommerstauder og prydgræsser, der skabte opmærksomhed i de åbne haver, eller som i 2018, hvor Havefestivalen ligger i juni med masser af skønne blomstrende stauder og buske, siger Charlotte Garby.

På Haveselskabet.dk/festivalhaver kan du se, hvilke haver, der holder åbent hvornår. Du kan også se, i hvilke haver, det er muligt at købe planter eller en kop kaffe, spise medbragt mad eller have hunden med.

I Randers kreds er der indtil videre tilmeldt fire haver:

  • Prechts hyggelige have i Havndal
  • Thorsagers villahave i Haslund
  • Lottes kolonihave i Vasen, Randers
  • Kirsten og Ingolf Nielsens villahave på Århusvej

Har du lyst til at åbne din have under Havefestivalen, så send en mail til kirsten.hoegholm@gmail.com, så skal vi nok melde dig til.

Fakta om Haveselskabet

Haveselskabet er en non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven.

Haveselskabet udgiver medlemsmagasinet “Haven”, som vores medlemmer modtager 10 gange om året. “Haven” kan ikke købes i løssalg i butikkerne.

Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, står bag det store haveshow “Cph Garden”, driver haveselskabet.dk og Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspertrådgivning.

Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Kommentarer