Ø. Tørslev

En hædersmand fylder 70

Leif Gade og hunden Fie. Foto: Randers Netavis

Mandag den 17. marts 1947 lød der barneskrål i Udbyneder. Pouline og Niels Gade havde fået deres 3. barn, som var både frisk og sund. Barnet blev senere døbt og fik navnet Leif. Han kan på fredag fejre sin 70 års fødselsdag.

Leif Gade voksede op i den lille landsby Udbyneder. Senere kom han i lære som kommis i Havndal, men det var alligevel ikke noget for den unge Leif. I stedet kom han til at arbejde på et reservedelslager på maskinfabrikken Dronningborg. Senere kom han på kontor, men avancerede hurtigt i en nyopslået stilling som finplanlægger. Stillingen krævede ikke nogen egentlig uddannelse, men var forbundet med mange kurser som efteruddannelse. Jobbet var spændende, men tit udfordrende, hvis en eller flere medarbejdere var syge.

Først efter 37 år på Dronningborg Maskinfabrik i 2005 var det slut, fordi en del af produktionen flyttede til Polen. Dog var Leif Gade med indtil 2006, fordi han var blevet en del af begrebet ”Just in time”, hvor det gælder om lagerstyring.

– Det var 37 fantastiske år på en fantastisk arbejdsplads, mener Leif Gade.

Politik i generne

Leif Gades far var medlem af Sognerådet i Udbyneder-Kastbjerg. Han var socialdemokrat, og det har sikkert smittet af på sønnen. I hvert fald blev Leif Gade også socialdemokrat.

– Jeg har jo nok været arveligt belastet, siger Leif Gade som årsag til, at han blev socialdemokrat.

Han har igennem alle årene været medlem af Socialdemokratiet – og har aldrig været medlem af eller stemt på et andet parti.

Han fik tidligt en stor interesse for politik og blev af flere opfordret til at stille op. Men Leif Gade var nervøs for, om det nu kunne forenes med arbejdet på Dronningborg Maskinfabrik. Samtidig var han formand for den lokale borgerforening og havde også meget med idrætsforeningen at gøre. Derfor valgte han at spørge sin mangeårige chef, og han gav grønt lys.

Leif Gade stillede op til byrådet for første gang i 1993, og blev valgt. Det var dengang i Nørhald Kommune, som senere blev sammenlagt med Randers Kommune. Her sad han i tre perioder, og sluttede som formand for Børne- og Kulturudvalget. Det indebar alle sager som handlede om børn mellem 0 – 18 år samt hele foreningslivet. Samtidig var han 2. viceborgmester.

En hædersmand

Leif Gade er højt respekteret såvel privat som politisk. Det, som primært kendetegner ham, er en stærk retfærdighedsfølelse, og han betegnes som en hædersmand. Han lægger meget vægt på, at alt skal gå ordentligt til, og at en aftale er en aftale. Det ved enhver, som har med ham at gøre. Det har borgmester Claus Omann Jensen også bemærket.

– Gennem de sidste 3-4 år har jeg lært Leif Gade at kende som en engageret og dygtig politiker, der brænder for sit parti og for Randers Kommune. Leif Gade går ikke af vejen for en debat, hvis han finder den nødvendig, siger borgmesteren til Randers Netavis, og fortsætter:

– Leif Gade er gruppeformand for Socialdemokratiet, og i Venstre sætter vi pris på Leif’s tilgængelighed og omhu med tilbagemeldinger, hvis han har lovet det. Leif kan godt dele præcise holdninger ud, men gør det oftest med et glimt i øjet. Det virker positivt og konstruktivt. Han har udført sin rolle som Sundheds- og omsorgsudvalgsformand rigtig godt, inddragende og med fokus på resultater. Jeg håber, at Leif fortsat bliver en central del af Socialdemokratiet. Stort tillykke til en erfaren og engageret politikker, siger borgmester Claus Omann Jensen.

Kompromisernes mester

– I Sundheds –og omsorgsudvalget er der er et fantastisk godt samarbejde, og vi har det godt med hinanden, selvom medlemmerne er af forskellig politisk observans, understreger Leif Gade.

Udvalget består af to socialdemokrater, to fra Beboerlisten, fire venstrefolk og én fra Dansk Folkeparti.

– Selvom der er megen blæst i byrådssalen, så er det ikke tilfældet i udvalgene, bemærker han.

– Man må gerne være politisk uenig. Det er jo derfor vi sidder der fra forskellige partier, men derfor kan vi godt behandle hinanden ordentligt og prøve at finde løsninger, betoner Leif Gade. Han er overbevist om, at det bedst sker ved at være parate til at indgå kompromiser.

I den aktuelle situation med den dårlige stemning i byrådet, mener Leif Gade, at den langvarige og heftige debat om skolelukninger og ikke mindst den senere omkonstituering har gjort udslaget, men han kan personligt stadigvæk snakke med alle byrådskolleger.

Genopstiller på opfordring

Leif Gade har besluttet at genopstille til byrådsvalget i november. Godt nok overvejede han det, men på baggrund af mange opfordringer, besluttede han at stille op til endnu en periode.

Ved den nylige urafstemning om Socialdemokratiets kandidater fik Leif Gade en ubetinget tillidserklæring ved at være den kandidat, som fik flest stemmer. Derfor kommer han på stemmesedlen som nummer to – lige efter partiets borgmesterkandidat, Torben Hansen. Borgmesterkandidaten karakteriserer Leif Gade som en fantastisk ven og kammerat.

– Han er ordentlig i sit politiske arbejde og dialogens mand. Leif lytter til alle og forsøger at bukke enderne sammen. Det er politisk håndværk på højt niveau. Han er rigtig god til samtalen med borgere, men også til at få en fornemmelse af, hvad der generelt rører sig, fortæller Torben Hansen.

– Jeg har meget stor respekt for – og glæde af Leifs store uegennyttige politiske indsats, hvor ordentlighed og flid er kodeordene. Jeg er også meget glad for, at Leif genopstiller ved det kommende byrådsvalg, og når vi ser på Socialdemokratiets urafstemning, så er medlemmerne det også. Leif er bare super – stort til lykke herfra, slutter Torben Hansen.

Guldbryllup næste år

Personligt føler fødselaren, at han er heldig. Han har opnået alt det, som han har drømt om. Privat er han gift med Hanne, og har været det i 49 år, og de kan således fejre deres guldbryllup næste år. Sammen har de to børn. Dertil kommer Fie, som er cockerspaniel. Den er i høj grad blevet et integreret medlem af familien Gade.

Da giftermålet med Hanne blev indgået, var brudgommen endnu ikke fyldt 21, og derfor måtte han løse kongebrev.

– Han var meget utålmodig lyder det pludseligt fra køkkenet. Det var hustruen, som ikke kunne lade være med at kommentere.

Når Leif Gade ikke arbejder med politik, frivilligt i diverse foreninger eller går tur med hunden Fie, og sammen med Hanne tager han på udlandsrejser til sol og sommer eller tilbringer fritiden sammen med familie og venner.

Han er også stor fan af Randers FC. Selv nu, hvor de ikke præsterer så godt; selvom han erkender, at det var sjovere, den gang holdet vandt.

Fødselsdagen bliver fejret med åbent hus i Fritidslokalerne i Øster Tørslev, fredag den 17. marts i tidsrummet fra klokken 13.00 – 17.00.

Kommentarer