Hvidsten

Gudrun og Marius Fiils tipoldebarn giver blomster til dronningen

Nicoline Kjul Fiil Paetch, som er tipoldebarn af Gudrun og Marius Fiil, skal overrække blomster til Dronning Margrethe, når Hendes Majestæt kommer til Hvidsten i dag. Foto: Egon Thomsen

Det bliver 13-årige Nicoline Kjul Fiil Paetch, som får æren af at overrække blomster til H.M. Dronning Margrethe II, når regententen ankommer til Hvidsten Kro for at deltage i markeringen af 75-året for henrettelsen af otte medlemmer af Hvidsten Gruppen.

Nicoline er datter af værtsparret på Hvidsten Kro, Søren og Christina Fiil, og således tipoldebarn af Marius og Gudrun Fiil.

Det er ikke alene Nicolines første møde med dronningen, men også første gang hun ser hende i virkeligheden.

– Jeg er spændt og lidt nervøs, fortæller Nicoline, som har øvet sig i at neje, og hun har fået kyndig hjælp af sin bedstemor, Gudrun Fiil Paetch, ”Gulle”, der er datter af Kirstine Nicoline ”Tulle” Fiil, som var den ældste datter af Marius Fiil.

Gulle har nemlig ved flere lejligheder mødt og hilst på majestæten. Derfor føler Nicoline sig godt rustet til opgaven, og glæder sig da også til at møde Dronning Margrethe.

Når Nicoline i dag skal modtage Dronningen, vil hun være klædt i samme folkedragt, som serveringspersonalet på Hvidsten Kro bærer.

En særlig broche

I den særlige anledning bærer Nicoline på sit tørklæde en broche, som har tilhørt Kirstine Fiil, også kaldet Tulle, som var ældste datter af lederen af Hvidstengruppen, Marius Fiil.

Tulle blev gift med Peder Bergenhammer Sørensen. Sammen fik de i 1942 datteren Gudrun (Gulle). Ligesom resten af familien var Tulle aktiv i modstandsarbejdet omkring Hvidsten Kro.

Gruppen bliver som bekendt afsløret, og den 29. juni 1944 mister Tulle sin far, Marius, sin bror, Niels, og sin ægtemand, Peder, som sammen med fem andre medlemmer af Hvidstengruppen henrettes i Ryvangen, København.

Tulle idømmes først dødsstraf, men den dom omstødes. I stedet blev hun dømt til livsvarigt tugthus og blev sendt til Tyskland. Efter befrielsen bliver hun gift med oberst Olaf Møller, som får udfærdiget brochen til Tulle.

Efter Tulles død i 1983 deler Olaf Møller alle hendes smykker ud. Som enebarn får Gulle hovedparten af smykkerne, herunder brochen.

Brochen giver Gulle videre til sin søn, Søren Fiil, som i dag er vært på Hvidsten Kro. Søren Fiil har siden givet brochen videre til sin hustru Christina Fiil.

Det er kun ved særlige lejligheder, som f.eks. kongeligt besøg, at et medlem af familien Fiil bærer denne broche offentligt.

Tulles broche, som 13-årige Nicoline Kjul Fiil Paetch vil bære, når hun lørdag skal give en buket til H.M. Dronning Magrethe II. Foto: Egon Thomsen

Kommentarer