Hvidsten

Grundlovsfest på Hvidsten Kro

Medlem af Regionsrådet i region Midtjylland, Jørgen Winther. Foto: Randers Netavis.

På Venstres grundlovsmøde på Hvidsten Kro talte også medlem af Regionsrådet i region Midtjylland, Jørgen Winther.

Han er netop fyldt 72 år og har netop takket ja til at opstille til regionsrådet endnu en gang. Han er valgt som spidskandidat i Randersområdet. Han er dermed den ældste person, der stiller op for Venstre til Regionsrådsvalget i Region Midtjylland.

– Mange beskylder politikerne for hele tiden at ændre holdning, og løbe fra det de tidligere har sagt. Her på det sidste har jeg for første gang nogen sinde skiftet holdning til et område, nemlig politikere og deres alder, sagde Jørgen Winther.

Jørgen Winther er læge, og har blandt andet siddet i Folketinget i 20 år, hvoraf mange som Venstres sundhedspolitiske ordfører. Derfor kom han ikke overraskende ind på regionens sygehuspolitik.

Han mener det er vigtigt at passe godt på Randers, og advarede mod at flytte børneafdelingen fra Regionshospitalet i Randers til Aarhus Universitetshospital.

– Jeg vil gerne sige det så klart som muligt. Børneafdelingen i Randers skal bevares. Det er så vigtigt for hele hospitalets fremtid, at vi bevarer børneafdelingen. Hvis børneafdelingen nedlægges, vil fødeafdelingen også blive truet, for så kan di ikke mere have risikobetonede fødsler i Randers, sagde Jørgen Winther, som understregede, at alle i regionsrådet ved at han rejser børster hver gang nogle taler om at det er luksus at have to børneafdelinger så tæt på hinanden.

Den erfarne politiker benyttede den lejlighed at finansminister Kristian Jensen var til stede. Direkte henvendt til finansministeren opfordrede han regeringen til at droppe det meget omdiskuterede 2 procents effektivitetskrav på hospitalerne.

– Sygehuspersonalet er i forvejen fortravlede, og de har ikke tid nok til omsorg, pointerede han.

Jørgen Winther benyttede grundlovstalen til at bekendtgøre, at han vil arbejde for, at Randers Kommune får bygget et helt nyt hospice ved Uggelhuse.

– Lige der hvor Grund Fjord og Randers Fjord løber sammen, er der en flot udsigt, næsten som at se ud over et hav, påpegede han.

– Det fortjener vore medmennesker, fastslog Jørgen Winther.

Kandidat til både byrådet og Folketinget, Simon Simonsen.

Herefter talte kandidat til både byrådet og Folketinget, Simon Simonsen. Han hilste det velkomment, at indførelse af demokratiet med grundloven af 1849 forløb mere fredeligt end i Rusland.

– Grundlovsfædrene var dygtige. De kunne skrive en langtidsholdbar grundlov uden brug af PC’er, tekstanlæg og endda uden Google. En grundlov som i dag binder vort samfund sammen, udtalte Simon Simonsen, som mener det er flot, at så gammel en lov kan regulere et moderne og komplekst samfund, som vi har i dag.

– Når vi kigger os omkring i verden, er demokrati ikke meget udbredt. Det er faktisk kun her i Nordeuropa, at vi har et reelt demokrati. Mange steder hænger man stadigvæk fast i et feudalt styre, hvor småkonger eller klanledere regerer, konstaterede Simon Simonsen.

Han mindede om, at vi i vores selvforståelse ud fra, at dem som gør oprør, vil have demokrati i stedet.

– Men det er jo ikke altid tilfældet. Nogle gange har dem som gør oprør aldrig hørt om demokratiet, og derfor skal vi være varsomme med hvem vi støtter i disse konflikter. Vi skal ikke bare automatisk støtte dem som gør oprør, gjorde Simon Simonsen opmærksom på, og pointerede, at dem som gjorde oprør, var værre end den, der blev væltet.

– Netop en grundlovsdag som i dag, skal vi ikke bare læne os tilbage og klappe os selv på skuldrene. Vort demokrati er udfordret, og den udfordring skal vi tage op, sluttede Simon Simonsen.

Kommentarer