Ø. Tørslev

Grønhøjskolen fejrer 50-års jubilæum og graver tidskapsel ud

Mandag morgen blev en tidskapsel, der har været muret inde siden 1959, gravet ud som starten på fejringen af Grønhøjskolens 50 års jubilæum. Her betragter skoleleder Mette Gudum fundet i tidskapslen. Foto: Grønhøjskolen

Fredag den 28. oktober markerer Grønhøjskolen i Øster Tørslev 50-års jubilæum. I løbet af ugen beskæftiger lærere og elever sig med skolevæsenets historie over hundrede år, og det hele startede mandag, hvor en tidskapsel fra 1959 blev gravet frem af skolens gamle mure.

Grønhøjskolen er faktisk meget ældre end 50 år. De ældste bygninger blev bygget i 1936, og i 1959 var der rejsegilde for en tilbygning til skolen, man dengang kaldte Øster Tørslev Skole; senere, i 1967, skiftede den navn til Forbundsskolen (Arkiv.dk).

Da skolen i 1972 blev lagt sammen med de øvrige små skoler i den nordlige del af Nørhald Kommune, fik den navnet Grønhøjskolen, og det er anledningen til, at man nu fejrer 50 års jubilæum.

– Selvom Grønhøjskolens mure har lyttet til undervisning noget længere tid end 50 år, så er der fredag den 28. oktober 50-års jubilæum for den Grønhøjskole, vi kender den i dag, fortæller siger Mette Gudum, der er skoleleder på Grønhøjskolen. Og hun glæder sig til fejringen.

– Jeg har set frem til at markere skolens 50-års jubilæum, og det ved jeg, at mange lærere og elever også har. Det er en vigtig mærkedag i skolens historie, og det har vi fuld fokus på i ugen op til. Alle klasser har forberedt deres bidrag til jubilæumsfejringen, siger Mette Gudum.

Bag disse tre sten af ældre dato fra henholdsvis Grækenland, Italien og Øster Tørslev kirke har siden 1959 skjult den tidskapsel, som fredag blev gravet frem. Foto: Grønhøjskolen

Tidskapsel gravet ud

I forbindelse med rejsegildet for den nye tilbygning til skolen 9. juni 1959 blev der muret en såkaldt tidskapsel, en metalcylender med forskellige historiske effekter, ind i tilbygningens ydermur; og skolens ledelse besluttede at 50 års jubilæet for Grønhøjskolen var den helt rigtige anledning til at grave tidskapslen ud og afsløre indholdet.

– Vi synes, det er en helt oplagt anledning til at se, hvad, man har fundet, var vigtigt at gemme til eftertiden, fortæller Mette Gudum.

Tidskapslen har ligget muret inde bag tre særlige sten med en endnu længere historie: en sten hentet fra Grækenland, en anden fra Italien, og en tredje fra Øster Tørslev Kirke. Angiveligt som en reference til væsentlige videnskilder, skolen har stået på, vurderer Mette Gudum.

Derfor havde man også allieret sig med en fagperson til at få de gamle sten lirket ud af murværket. Torben Schou 

Larsen fra Gjerlev Murerforretning løste opgaven under overværelse af en lille delegation bestående af Mette Gudum, indskolingsleder Rune Høst, skolesekretær Malene Drachmann og skolens pedel, Ole Bonde, som efter en lille time kunne tage indholdet af tidskapslen i øjesyn.

– Vi kendte godt til det meste af indholdet, men det var alligevel et lidt højtideligt øjeblik pludselig at stå med det i hænderne, fortæller skolelederen.

Cylinderen indeholdt foruden grundtegninger af både skolen og den nye tilbygning, nogle mønter og andre småting, og så lå der et brev fra den daværende skoleinspektør med beskrivelse af skolens tilblivelse, indretning, det daværende sogneråd med mere

Torben Schou Larsen fra Gjerlev Murerforretning havde fået opgaven med at lirke de tre historiske sten ud og grave tidskapslen. Foto: Grønhøjskolen

Ny tidskapsel

Der bliver taget billeder af alle effekterne fra tidskapslen, så både nuværende, tidligere og kommende elever kan få dem at se, og herefter bliver hele molevitten lagt tilbage i cylinderen sammen med en lille opdatering.

– Jeg har en plan om at opdatere tidskapslen med et nyt brev, så skoleledere i fremtiden kan læse nedslag i skolens historie, fortæller Mette Gudum.

Onsdag morgen klokken 9.00 mures tidskapslen ind igen sammen med de tre historiske sten.

– Vi laver ikke et stort nummer ud af det, men elevrådet deltager som en slags ‘vidner’ til den historiske begivenhed, det alligevel er, siger Mette Gudum.

Tidskapslen indeholdt blandt andet et brev fra den daværende skoleleder. Foto: Grønhøjskolen

Fortid og fremtid

Hele ugen bliver jubilæet markeret på Grønhøjskolen, hvor eleverne arbejder med forskellige historiske perioder i undervisningen.

De yngste elever arbejder med skolen, som den så ud for netop 50 år siden, mens mellemtrinnet skal hele 100 år tilbage i tiden. Og her er to af lærerne, Ditte Pedersen og Eva Jensen, gået ‘all in’ i rollerne som lærerinderne Fru Pedersen og Fru Jensen, der vil introducere eleverne for datidens undervisning og den stramme disciplin, der fulgte med.

– Vi har dog understreget over for lærerinderne, at det hverken er tilladt at bruge spanskrør eller rykke eleverne i ørerne, griner Mette Gudum.

Skolens ældste elever beskæftiger sig omvendt med fremtidens skole.

– De store elever arbejder under temaet, ‘hvordan ser skolen ud om 50 år’, på den måde får vi både kigget bagud og fremad i forbindelse med jubilæet, siger Mette Gudum og tilføjer:

– Spørgsmålet om fremtidens skole har jo fået endnu mere relevans med det forestående valg, som eleverne også er optagede af.

Lærerinderne Fru Pedersen og Fru Jensen vil introducere eleverne på mellemtrinnet for datidens undervisning og den stramme disciplin, der fulgte med – dog uden brug af korporlig afstraffelse ved næsvisheder og uregerlig opførsel. Foto: Grønhøjskolen

Festlig fejring fredag

Den store og officielle fejring af Grønhøjskolens 50 års jubilæum sker på fredag 28. oktober fra klokken 12, hvor Mette Gudum indleder med en tale.

Herefter afsløres et nyt logo for skolen, og efterfølgende præsenteres Grønhøjskolens egen skolesang i en ny
musikvideo, der er produceret til anledningen.

Herefter kan gæsterne gå på opdagelse i klasselokalerne, hvor eleverne har udstillet visuelle resultater af den historiske uge, de har været igennem.

– Det bliver en stor dag. Vi er kun lige gået i gang, men både elever og personale har glædet sig længe, og skolen summer af aktivitet. Så vi håber at se en masse mennesker på fredag, lyder det fra Mette Gudum.

Lørdag fejres jubilæet med en stor fest for 500 gamle elever og lærere i Ommersyssel-hallen.

Kommentarer