Erhverv

Grøn omstilling tiltrækker kunder og medarbejdere til Randers Gears

Randers Gears oplever, at deres kunder har flyttet fokus fra at være 100% på pris til nu også at være på grøn omstilling. Fremsendt foto.

Randers Gears har produceret tandhjul og gear af stål siden 1920 og er midt i en digital og bæredygtig omstilling, og de seneste år har familiefirmaet været i gang med at ruste sig til fremtiden.

– Vi kan desværre ikke dyrke tandhjul, spøger CEO Lau Akstrup, men vi kan finde en produktionsmetode, der er så god for miljøet som muligt. Det sker gennem data og digitalisering, der gør dem i stand til at analysere deres produktion og forsyningskæder.

Ingeniørvirksomheden Prolution har hjulpet Randers Gears med at indsamle data digitalt fra produktionsudstyret. Disse data giver indsigt i driften og bruges til at gøre produktionen mere bæredygtig og dokumentere effekten af de attraktive grønne tiltag.

Grøn tilgang tiltrækker kunder og arbejdskraft

– Vi bliver valgt til, fordi vi er foran, og i stedet for at vente på, at kunderne efterspørger bæredygtighed, gør vi kunderne opmærksomme på det. Kunderne har flyttet fokus fra at være 100% på pris til nu også at være på grøn omstilling.

Det er ikke kun kunderne, men også kommende medarbejdere, der sætter pris på de mange bæredygtige tiltag. Således har Randers Gears’ arbejde med bæredygtighed gjort det lettere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft i en ellers ’sort’ branche, observerer han.

– Vi har alvorligt brug for arbejdskraft, og de unge fokuserer på det grønne. Og det er måske i virkeligheden det mest bæredygtige ved Randers Gears. At en virksomhed, der kan se tilbage på fem generationer, også tænker fremad og sørger for at være relevant og attraktiv for fremtidige generationer, fortæller Lau Akstrup

Gode data giver indsigter, der virkelig batter

For Lau Akstrup er det nemlig essentielt, at grøn omstilling skal være målbar og understreger, at virksomheden ikke vil greenwashe. Randers Gears arbejder på at kunne opsamle data per produceret enhed, så de kan beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul.

En så høj præcision er krævende, men det mest tidskrævende arbejde har været opgaven med at analysere Randers Gears’ forsyningskæde, fortæller han. Alligevel har indsatsen betalt sig, for ved at vælge en ny stålleverandør er virksomhedens samlede CO2-udledning sænket markant.

Det er hans opfattelse, at de fleste små og mellemstore produktionsvirksomheder vil have størst udledning i scope 3, dvs. i deres forsyningskæder. Han anbefaler derfor andre at fokusere på forsyningskæderne med henblik på at finde mere bæredygtige leverandører.

Selvom det er et stort arbejde at indsamle og analysere data, kan de mange målepunkter give både interessante og overraskende indsigter. Ift. virksomhedens indirekte emissioner fra energi, de har indkøbt (scope 2), har Randers Gears’ nye strømbesparende maskiner sparet mere CO2 end grøn strøm ville have gjort, eksemplificerer Lau Akstrup.

Kommentarer