Randers By

Gamle håndværkerviser udgives i hæfte

En række håndværkerviser er nu blevet samlet i et sanghæfte, inden de gik i glemmebogen. Det er frivillig på Håndværksmuseet og tidligere tømrer Erik Jensen (med harmonika), der er manden bag det nye sanghæfte, som han nu fortæller om til et lille foredrag på museet.

Syng under arbejdet, så går det som en leg. Det ved enhver håndværker. På Håndværksmuseet i Randers kan du den 29. september høre om en tømrers indsamling af en lang række håndværkerviser, som var ved at gå i glemmebogen, men som nu udkommer i et hæfte.

Det er den tidligere tømrer Erik Jensen, der har samlet håndværkerviserne i et hæfte. Det holder han et lille foredrag om på Håndværksmuseet på Lille Rosengård 17 i Randers torsdag den 29. september.

Et initiativ, som Museum Østjylland og daglig leder på Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård er meget begejstret for.

– Det er en flot stykke arbejde, Erik har lavet med hæftet. Og et vigtigt stykke arbejde, fordi håndværksfag forsvinder. Og når de gamle håndværkere også forsvinder, så dør sangtraditionerne og viserne ud med dem. Og det er en skam, mener hun.

Hvert fag, sin vise

Når håndværkere tidligere mødtes til lavssamlinger, svendegilde, jubilæer og lignende, havde de fleste fag deres egen vise. Teksten var tit en blanding af en festlig skålsang og af fagord og vendinger fra de respektive fag.

– Viserne er udtryk for en kultur, der på en gang både er velkendt og anvendt helt til i dag, men som alligevel ikke er anerkendt som rigtig kulturarv”, fortæller Inger Marie Hyldgård og glæder sig over, at det bliver der rådet bod på nu.

Til den lille fortælling på Håndværksmuseet vil Erik Jensen fortælle om sit arbejde med at finde, samle og udgive håndværkerviserne, så de er sikret for eftertiden. Med sig har han i dagens anledning sin harmonika, som han vil spille de gamle viser på. Alle gæster inviteres til at synge med.

Hæftet ”Håndværkerviser” kan købes på Håndværksmuseet.

Små fortællinger: Håndværkerviser med sang og musik, torsdag 29. september 2016, kl. 13.00 – 13.20 på Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.Det er gratis adgang til den lille fortælling.

Kommentarer